Otoci.net

Pet17082018

Zadnje dodano:16.08.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Salković dopredsjednik Vijeća, na "meniju" prednost ukrcaja na trajekt, o divljači ništa novo

Salković dopredsjednik Vijeća, na "meniju" prednost ukrcaja na trajekt, o divljači ništa novo

S mnogo propitkivanja procedura, u kojima su se zaplitali članovi novog saziva Gradskog vijeća, održana je prva radna sjednica nakon konstituiranja lokalnog parlamenta Cresa.


Tako se već na početku zakompliciralo oko toga što u dnevni red nisu uvrštene dvije točke o natječajima za prodaju nekretnina, što je tražila koalicija HNS-SDP-PGS-HSS, iz čijih je redova gradonačelnik Kristijan Jurjako. Kako za to nije prikupio potrebnih pet potpisa, Dragan Medarić (SDP) tek je s govornice uputio prijedlog predsjednici Maji Sepčić (AM) da se te točke uvrste. Medarić i Jurjako to su potkrijepili željom da se tim prodajama steknu prihodi i izvrši izglasani ovogodišnji proračun. Predsjednica Sepčić kazala je da Grad nema definiran registar svoje imovine i plan upravljanja njome, a Medarić da je poslao zahtjev za tumačenje neuvrštenja točaka Ministarstvu uprave.

U dnevni red ubačen je prijedlog s pet potpisa, predan od Sanje Tomić (HDZ), da se ovom prilikom održi izbor potpredsjednika Gradskog vijeća, što nije obavljeno na konstituirajućoj sjednici.  Za drugog čovjeka Vijeća tako je izabran jedini pravovaljani kandidat Patris Salković (HRAST), koji je, uz svoj, imao potpis potpore Sanje Tomić, Stjepana Vodenca, Maje Sepčić i Natalije Marelić Tumaliuan, a dobio je 10 glasova "za" uz dva "protiv". Dragan Medarić nije imao dovoljno potpisa za kandidaturu - uz svoj, još Olivera Filipasa i Fiorenca Pinezića. To je prokomentirao sklapanjem koalicije HDZ-a, HRAST-a, AM i neovisne liste.

Aktualni sat otvorila je Sanja Tomić, zatraživši od Lučke uprave da nađe način prioritetnog ukrcaja otočana na trajekte tijekom turističke sezone, te da se na pristaništu na Mergu saniraju zahodi. Gradonačelniku je prenijela pitanje stanovnika sjevernog dijela otoka, koji traže obećanu motornu pumpu za gašenje požara i popravak rasvjetnih tijela.

Tomić, te Marčelo Damijanjević (neovisna lista), tražili su i novosti o realizaciji gradnje POS-ovih stanova. Patris Salković (HRAST) upozorio je na probleme s parkiralištem na tzv. tržnici, a Lino Sinčić (neovisna lista Damijanjević) je upitao zašto na dnevnom redu nisu izvještaji komunalnih društava. Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste aktualizirala je pitanje izlova divljih svinja i jelena lopatara, upitavši je li bilo ikakvih pomaka u odnosu na proljetne tematske sastanke. Tražila je i uvid u izvještaj revizije, u vezi izmjena statuta Creskog muzeja i Gradske knjižnice.

Natalija Marelić Tumaliuan (AM) tražila je da se postavi više koševa za smeće, te predložila da se pomogne Zavodu za zapošljavanje, koji nedostatkom računala pravda nemogućnost rada u Cresu. Oliver Filipas s koalicijske liste tražio je da se sanira put od Podola do Grmova, oštećen nedavnom jakom kišom, te zelene površine uz novu zaobilaznicu - ulaz u grad. "Nažalost, Grad više nema pravo na dio sredstava za popravak puteva i sl., zbog ukidanja dodatka otocima za kapitalne investicije. Morat ćemo tražiti druge izvore investiranja", kazao je gradonačelnik.

Dragan Medarić (SDP) upitao je zašto se još ne isplaćuje socijalna pomoć, a na to je podsjetio i u kasnijoj objedinjenoj raspravi o odlukama o osnivanjima radnih tijela Gradskog vijeća. Stjepan Vodenac s liste HDZ-HRAST tražio je uvid u dokumentaciju o nasipavanju creskih plaža uoči turističke sezone, ocijenivši tu akciju prekomjernom. Zatražio je i da se počne s izradom dugoročnije strategije održivog razvoja. Na kraju aktualnog sata, Lino Sinčić tražio je brojčane pokazatelje o potrebitima.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!