Otoci.net

Ned23092018

Zadnje dodano:23.09.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Bez naknada za štete zbog nedavne jake kiše, radovi na cesti Osor-Nerezine za godinu dana?

Bez naknada za štete zbog nedavne jake kiše, radovi na cesti Osor-Nerezine za godinu dana?

Štete na javnim putevima koje su nastale uslijed jake kiše prije nekoliko dana bile su jedna od tema aktualnog sata na sjednici Gradskog vijeća Malog Lošinja.

Kako je PGS-ovom vijećniku Branku Domcu odgovorila gradonačelnica Ana Kučić (HDZ), gradske službe odradit će što je potrebno da se putevi dovedu u ranije stanje. Mario Kamalić (HSS) aktualizirao je i poplavu u centru Malog Lošinja iz sredine srpnja, kada su također nastale štete, no kako odgovara pročelnica za komunalni sustav Tanja Jović, Županija nije proglasila elementarnu nepogodu.

Svoja ranija pitanja o cestovnoj infrastrukturi ponovila je HDZ-ova vijećnica Đurđica Šimičić - o budućnosti radova na cesti i usporednoj biciklističkoj stazi između Malog i Velog Lošinja, te o radovima na potezu ceste od Osora do Nerezina.

Gradonačelnica Kučić kazala je da ima informaciju da će cesta između Malog i Velog Lošinja dobiti status državne, pa bi tako Grad zadržao sredstva za njenu rekonstrukciju, iako je prije tri godine potpisao ugovor zajedno s "Jadrankom" i Primorsko-goranskom županijom o tripartitnom sudjelovanju. Na potezu od Osora do Nerezina očekuju se obavezni arheološki radovi, a pročelnica Jović mišljenja je da će radovi početi u listopadu.

Luigi Satalić iz HDZ-a zanimao se za najavljene radove na mostu u Osoru. Oni će zaista ubrzo i početi, s tim da će postojeći most privremeno biti uklonjen i otpremljen na obnovu, a promet će se odvijati privremenim mostom na poziciji na kojoj i inače stoje privremeni mostovi, nekoliko metara dalje. Kako taj most nema mehanizam za zakretanje, visokim će plovilima za vrijeme tih radova biti onemogućen prolaz kroz Osorski kanal.

Prioretni ukrcaj za otočane - nekoliko puta u danu?

Dejan Nekić (SDP) interesirao se za uspješnost Grada u samostalnim projektima za sredstva iz fondova EU. Set pitanja vijećnika s neovisne liste Dubravka Devčića otvorila je Biljana Vojniković zatraživši pregled financijskih transakcija Muzeja Apoksiomena u ovoj godini, te upozorivši na prokišnjavanje krova zgrade Dječjeg vrtića u Malom Lošinju. Ivicu Martuslovića zanimalo je što Grad čini za ishođenje prava prioritetnog ukrcaja na trajekt za lokalno stanovništvo (nadležna je creska lučka uprava, a postoje razgovori da se takva mogućnost ostvari za pojedine termine tijekom dana - kaže Ana Kučić), te hoće li idućeg ljeta biti više javnih priredbi na glavnom trgu. Luka Kačinari pitao je za trenutno stanje realizacije poduzetničkog inkubatora, a predložio je da se u sportskoj dvorani postavljanjem pregrade na razvlačenje omoguće istodobni treninzi dvaju sportskih klubova, po pola igrališta. Devčić je upitao je li što poduzeto za nabavku "malčera" za čišćenje zapuštenih poljoprivrednih površina, te zatražio pregled subvencija poljoprivrednicima u proteklih pet godina. Zatražio je da i pri sklapanju dodatnih radova, Grad raspisuje natječaje. Gradonačelnica je odgovorila da se pri komunalnom poduzeću formira odjel koji bi se bavio čišćenjem poljoprivrednih površina, a da je sa Zajednicom sportova dogovoreno da se nabavi pregrada za sportsku dvoranu.

Jednoglasno su prošle odluke o prvom ovogodišnjem rebalansu gradskog proračuna, o izmjenama i dopunama Plana razvojnih programa za trogodišnje razdoblje, Plana raspodjele spomeničke rente, izmjenama i dopunama odabira izvođača za obavljanje komunalnih djelatnosti održavanja obale i javnih površina, te o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora Veli Lošinj i Ustrine, koji će se održati u siječnju. U međuvremenu, Ustrine nemaju Mjesni odbor jer se na prošle izbore nitko zainteresiran nije prijavio, dok je u Velom Lošinju istekao mandat, a i od petoro članova, dvoje ih je u međuvremenu dalo ostavke.

Devčićeva lista suzdržana o statusu počasnog građanina

I dok su svi vijećnici podržali prijedloge da Lidija Kosmos i Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj dobiju godišnje Nagrade Grada, a da Nagradu za životno djelo dobije Anamarija Vodanović, nije tako bilo u glasanju o tome treba li Raymond Prag biti proglašen počasnim građaninom Malog Lošinja. Suzdržano je bilo četvero vijećnika s Devčićeve liste. Kako nam je nakon sjednice kazao Devčić, nemaju dovoljno informacija na temelju kojih bi mogli procijeniti zavređuje li Prag ovo priznanje.

Omjerom 10:4, pri čemu su također bili suzdržani Devčić i kolege, prošle su izmjene i dopune Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

Redovni izvještaj o radu, gradonačelnica je dala u pisanom obliku, a nitko od vijećnika nije ulazio u raspravu.

Po hitnom postupku ubačena je u dnevni red točka kojom se u desetogodišnji najam Nevenu Glavanu daje stan u novoj zgradi na Rukaviću, a zauzvrat će Grad doći u posjed zgrade u središtu grada, u kojoj je nekada Glavan držao lokal "Galiolu". Ovime bi trebao završiti osamnaestogodišnji sudski spor.

Na današnji dan.....

23/9/1902

Rođen Branko Kojić, znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka