Treći pokušaj 3. kolovoza

foto: B. Purić
foto: B. Purić
U Primorsko-goranskoj županiji, Cres je ostao jedini grad ili općina koji nakon svibanjskih lokalnih izbora još nije uspio konstituirati Gradsko vijeće.

Novu priliku trinaestoro izabranih vijećnika imat će 3. kolovoza - za taj je dan, u 11 sati, predstojnica Ureda državne uprave u PGŽ Jasna Turak sazvala treću po redu konstituirajuću sjednicu. Ne bude li ni ovaj put nitko izabran na predsjedničko mjesto, morat će biti raspisani novi izbori za Gradsko vijeće.

Na svibanjskim izborima nijedna lista nije dobila dovoljno glasova, odnosno vijećničkih mjesta, da sastavi većinu, a u međuvremenu su propali svi pokušaji sklapanja saveza između zainteresiranih strana. Na prvoj sjednici jedini s važećom kandidaturom bio je Marčelo Damijanjević (neovisna lista), a na drugoj Maja Sepčić (Akcija mladih), no nije im uspjelo prikupiti sedam glasova, koliko je potrebno za izbor.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić