Otoci.net

Pon23072018

Zadnje dodano:23.07.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Razočaranje u političkim taborima, igra se nastavlja

Razočaranje u političkim taborima, igra se nastavlja

I kada se činilo da je creska politička priča za danas završena drugim neuspješnim konstituiranjem Gradskog vijeća, dogodio se neslužbeni nastavak.

Nakon što je predstavnica Ureda državne uprave u PGŽ, Jasna Turak, nadležna za održavanje konstituirajućih sjednica, proglasila da je propao još jedan izbor predsjednika Vijeća, akteri su se zadržali u vijećnici, zatraživši od novinara da ih ostave nasamo. Poslije približno pola sata, nazad u vijećnicu novinare je pozvao PGS-ov vijećnik Josip Pope. Predstavnici neovisnih lista Marčela Damijanjevića, odnosno Jadranke Blatt, te Akcije mladih, otišli su iz vijećnice, a novinare su dočekali predstavnici koalicije HNS-SDP-PGS-HSS, te Sanja Tomić iz koalicije HDZ-HRAST.

Prvi je izjavu dao Pope, uputivši ispriku građanima zbog nekonstituiranja Vijeća, te najavivši: "I na trećoj sjednici ići ćemo sa svojim prijedlogom ili podržati drugi prijedlog, a svakako nećemo biti bez kandidata."

Nadovezao se koalicijski partner Oliver Filipas (HNS), koji je kazao da je njegova koalicija dala podršku članicama Akcije mladih, sa željom da se Gradsko vijeće konstituira. "Očekivali smo podršku devet ili deset vijećnika, jer smo imali takva obećanja", kazao je Filipas.

Sanja Tomić (HDZ) kazala je da njena koalicija "neće sudjelovati u političkim igrama pri sastavljanju većine u Vijeću". Prozvala je koaliciju HNS-SDP-PGS-HSS da naglašava da ima većinu iako je nema, čak ni zajedno s Akcijom mladih. "Tražili su sedmi glas danas pola sata prije početka sjednice. Mi smo još od dana izbora, te nakon prve sjednice, tražili da se dogovorimo što dalje, no oni su se oglušili", kazala je Tomić, nakon čega su se predstavnici dviju strana razišli u vidno napetom ozračju.

Nedugo nakon toga, izjavu su dale i vijećnice Akcije mladih - Maja Sepčić i Natalija Marelić Tumaliuan, čija su imena danas bila na stolu, kao kandidatkinja za predsjednicu, odnosno dopredsjednicu Vijeća. "Sve ovo bilo je loše odigrano od svih nas; Gradu to nije trebalo. Nije bitno tko koga neće, tko se kome inati, nego da se krene s radom. Predložili smo Maju Sepčić, no nakon priopćenja 'Koalicije za Cres', ispalo je da smo njihove marionete", kazala je Marelić Tumaliuan, dodavši da je za subotu u planu sastanak svih trinaestoro vijećnika. I Sepčić je razočarana današnjim raspletom, a dodala je da "želi da Vijeće počne s radom i bude kontrolor gradskoj upravi".

Na današnji dan.....

23/7/1967

U M. Lošinju umro Niko Pinčić (rođ. 1902. u Ćunskom), novinar, čakavski pjesnik, putopisac