Ned22042018

Zadnje dodano:21.04.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Predsjednik nije izabran, konstituiranje će biti ponovljeno

Predsjednik nije izabran, konstituiranje će biti ponovljeno

U vrijeme Dubrovačke Republike, na snazi je bilo pravilo da Vijeće ne donosi odluke za vrijeme jakog juga. Kao da su se danas time poveli i u Cresu, jer na konstituirajućoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća, predsjednik nije izabran, pa će se u roku mjesec dana sve morati ponoviti.

Kandidatura Marčela Damijanjevića imala je pet potpisa - uz njega, još su podršku dali Lino Sinčić (ušao u Vijeće s Damijanjevićeve liste, umjesto izabrane vijećnice Rajne Kurajić koja je prije sjednice dala ostavku), Samir Mujagić (Damijanjevićeva neovisna lista), Patris Salković (HRAST) i Sanja Tomić (HDZ). Kandidatura Dragana Medarića (SDP) je propala jer je imala samo četiri potpisa - uz njega još su potpis stavili Oliver Filipas (HNS), Josip Pope (PGS) i Fiorenco Pinezić (HSS).

Stoga se pristupilo glasanju za Damijanjevića, i to tajnom, kako predviđa poslovnik creskog Gradskog vijeća. Ispalo je, međutim, da jedini kandidat nema dovoljnu podršku - za pobjedu mu je nedostajao jedan glas, jer se za njega izjasnilo šestoro od ukupno 13 vijećnika, dvoje je bilo protiv, a pet listića bilo je nevažeće.

U tom je trenutku sjednica prekinuta, a Jasna Turak, predstojnica Ureda drž. uprave u Primorsko-goranskoj županiji, koja je otvorila sjednicu, najavila je novi susret s vijećnicima u roku od trideset dana.

Do prekida, jednoglasno je odlučeno da Mandatno povjerenstvo čine Lino Sinčić, Jadranka Blatt i Fiorenco Pinezić, a Odbor za izbor i imenovanja Sanja Tomić, Patris Salković, Samir Mujagić, Maja Sepčić i Dragan Medarić. Nakon toga, a do prekida sjednice, sastanak je vodio Dragan Medarić, nakon izabranog gradonačelnika Kristijana Jurjaka (HNS) prvi s liste koja je na svibanjskim izborima dobila najviše glasova.

U narednih mjesec dana, vijećnici će pokušati ispregovarati novi odnos snaga, a budu li dugoročno svi ustrajali na svojim pozicijama, Cresani će ponovno morati na birališta.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!