Barišić: "Izbori su bili namješteni"

Dragan Barišić / foto: B. Purić
Dragan Barišić / foto: B. Purić
Teme s lokalne, ali i šire političke scene, bile su na "dnevnom redu" konferencije za novinare koju je u Malom Lošinju sazvao Dragan Barišić, povjerenik Socijalističke radničke partije (SRP) za Primorsko-goransku županiju.

Barišić ocjenjuje da se u uređenju Malog Lošinja ne vidi napredak, odnosno da su neke od gradskih ulica, poput Zagrebačke, stalno prljave od izmeta kućnih ljubimaca. Problem vidi i na području zdravstvene zaštite: "Dom zdravlja je na takvoj lokaciji da građani moraju biti kondiciono spremni da bi se po vrućini popeli do zgrade, a u centru grada ima praznih prostora", kazao je i naveo sličan problem u opskrbi, s obzirom na udaljenost većih trgovina s povoljnijim cijenama od centra grada, gdje su namirnice skuplje, pa predlaže ponovno uvođenje javnog gradskog prijevoza. Kada je riječ o kulturno-zabavnom životu, Mali Lošinj ocjenjuje "mrtvim gradom".

U osvrtu na nacionalne političke teme, Barišić je govorio o aktualnom problemu neodobravanja lijeka za teško bolesnu djecu, kazavši da se u Hrvatskoj tek osniva komisija koja bi trebala ispitati lijek koji se vani već koristi, iako je već danas-sutra moguće da netko od te djece podlegne.

Za situaciju sa zatvorenim hrvatskim pomorcima u Angoli, Barišić je kazao da je prije desetak godina i sam sedam mjeseci bio zarobljen u Indoneziji na brodu "Mirna" Lošinjske plovidbe, kada je, kako kaže Barišić, "kapetan koji je sudjelovao u švercu, pobjegao u Hrvatsku, a ostavio posadu kao žrtveno janje. Kada sam se vratio u Hrvatsku, dobio sam otkaz, a tada Sindikat pomoraca Hrvatske nije poduzeo ništa".

Na naše pitanje zbog čega SRP nije sudjelovao u nedavnim lokalnim izborima, Barišić je odgovorio da su "izbori od prvog dana bili namješteni" odnosno da "nema smisla sudjelovati, ako se zna tko će na kraju biti na čelu i da će se fotelje kupovati", te da "sam spomen socijalizma i radništva ljude asocira na komunizam i 'ozloglašenog zločinca' Tita, koji je mnogima omogućio da uživaju bezbrižan život i od apartmana žive kao snobovi". Kazao je i da veliku većinu HDZ-a čine "ljudi s kriminalnim dosjeom", a da njihovi čelnici lažno prikazuju imovinske kartice.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić