Vrdoljak isključio Sučića iz HNS-a, isključeni najavio pravnu borbu

Đanino Sučić / foto: B. Purić
Đanino Sučić / foto: B. Purić
Četvero kandidata na predstojećim izborima za županijskoj razini, među kojima je i Đanino Sučić iz Cresa, odlukom predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka isključeni su iz HNS-a.

Do neuobičajene situacije došlo je u četvrtak, na dan predaje kandidacijskih lista. Sastavljena je lista na kojoj su, s partnerima iz SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a i HSS-a, Đanino Sučić, Tatjana Smeraldo i Vilim Floridan, odnosno Marko Boras Mandić kao kandidat za jednog od primorsko-goranskih dožupana. Stranačka središnjica HNS-a nije se složila sa sporazumom koji su primorsko-goranski HNS-ovci načinili sa SDP-om, uskrativši im pečat na kandidaturu i umjesto toga kreirala je drugu listu, u koaliciji s ARS-om i SDA-om.

"Moram istaknuti da smatram da imam dopuštenje nadležnog tijela, da je tijelo koje me je ovlastilo za kandidiranje na listi nositelja Zlatka Komadine ovlašteno za provedbu regionalnih izbora te da smatram da su svi moji postupci u skladu sa Statutom HNS-a", izjavio je Sučić i dodao: "Moja je odluka bila poštovati potpisani sporazum s koalicijskim partnerima kao i sve odluke Županijske organizacije HNS-a. Smatram da je to važno radi očuvanja vlastitog integriteta: stati iza svojih odluka i preuzetih obveza. Smatram da kolege pogrešno tumače Statut te ću poduzeti sve meni dostupne pravne radnje da to dokažem. To je važno jer smatram da je unutarstranačka demokracija temelj demokracije u društvu".

S druge strane, na web-stranici HNS-a u priopćenju stoji: "Koalicijskim sporazumom jasno je dogovoreno da nitko osim HNS-a nema pravo mijenjati imena na listi. Zlatko Komadina prekoračio je tu granicu, prisvojio si je pravo i pokušao sam odrediti imena HNS-ovih kandidata na zajedničkoj listi, prekršio je vrlo jasno definiran dogovor i protupravno raskinuo koalicijski sporazum te na taj način naštetio višegodišnjoj suradnji u županiji. Predsjednik HNS-a dao je punomoć najviše rangiranoj osobi u Primorsko-goranskoj županiji – predsjedniku regionalnog saveza i članu Predsjedništva HNS-a".