Otoci.net

Sri17072019

Zadnje dodano:17.07.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Proračun prošao jednoglasno, UPU Čikata s 11 za i jednim protiv

Proračun prošao jednoglasno, UPU Čikata s 11 za i jednim protiv

Na sjednici Gradskog vijeća Malog Lošinja usvojen je proračun Grada za sljedeću godinu, te urbanistički plan uređenja Čikata, što je na sjednicu bilo uvršteno po hitnom postupku.

Proračun je, nakon kraće rasprave, usvojen jednoglasno, a UPU Čikata s 11 glasova podrške, a jednim protiv - Dubravka Devčića (neovisni vijećnik), s tim da na sjednici nisu bili Mario Kamalić (HSS), Ljiljana Rukonić (SDP) i Branko Domac (PGS).

Upućujući vijećnike u detalje proračuna, nadležna pročelnica Mirta Lozančić kazala je da se išlo na "opreznije planiranje proračuna, u kontekstu najavljenih poreznih reformi". Tako je planirano 11 posto manje prihoda, a 17 posto manje rashoda, u odnosu na proračun za godinu na izmaku. Prihodovna strana tako iznosi 81.443.356 kuna, a rashodovna 82.259.811 kuna. Najveće smanjenje je na prihodima od nefinancijske imovine, čak 70 posto, jer je za 2016. bila u planu prodaja bivših zgrada osnovne škole, što nije realizirano, niti se na to računa u dogledno vrijeme. U analizi po područjima, najlošije je prošao sport, sa značajnim smanjenjem sredstava, s tim da će se tek u siječnju raspisati natječaj i odlučiti o iznosima za pojedinu udrugu u sportu i kulturi.

Vijećnik iz SDP-ovih redova Milan Pejić ocijenio je proračun "predizbornim popisom želja koji će se ionako morati mijenjati", traživši detaljnije objašnjenje stavki intelektualnih usluga za Ured Grada i Muzej Apoksiomena, te kod prijava za natječaje za fondove EU. Lozančić mu je odgovorila da su pod intelektualnim uslugama ne samo odvjetničke, već i usluge razglasa na sjednicama Vijeća i raznim gradskim manifestacijama.

Kazala je i da u Gradu postoji osoba koja radi na EU-natječajima, ali i je da katkad nužna pomoć agencija. Pri prijavama određen problem predstavlja relativno visok indeks razvijenosti Grada Malog Lošinja.

Zbog malih prihoda iz EU-fondova prigovorili su još i Andrino Maglievaz (IDS) i Elvis Živković (HNS). Obnašateljica gradonačelničke dužnosti Ana Kučić (HDZ) kazala je da će biti angažirano još ljudi za rad na prijavama za fondove EU. Maglievaz se još zanimao i za situaciju s novom gradskom vijećnicom u zgradi bivše Pomorske škole na trgu, našto mu je odgovoreno da je rata predviđena i proračunom za 2017. godinu.

Tanja Jović: Sugestije Zavoda za prostorno planiranje su neobvezujuće

Nakon što su pročelnica za prostorno planiranje Tanja Jović, te Filip Šrajer i Tihomir Knezić, predstavnici tvrtke "Urbing" koja je izradila prijedlog, predstavili UPU Čikat, raspravljao je neovisni vijećnik Dubravko Devčić. Pobunio se protiv uvrštenja ove točke u dnevni red po hitnom postupku.

Pročelnica Jović istaknula je da je usklađenost s prostornim planom Primorsko-goranske županije jedna stvar, a sugestije Zavoda za prostorno planiranje PGŽ nešto drugo, neobvezujuće, te da će Ministarstvo provjeriti sve, kao drugostupanjska razina. Šrajer i Knezić kazali su da su se primjedbe građane u javnoj raspravi uglavnom odnosile na proceduru, te na prekomjerno nasipavanje građevinskog materijala na plažama, a da su primjedbe u cijelosti ili djelomično prihvaćene. "Naša transparentnost izbija argumente onima koji žele stvoriti pomutnju", zaključio je predsjednik Vijeća Anto Nedić (HDZ).

Natječaj za popravak ceste Nerezine - Osor u drugoj polovici sljedeće godine

Aktualni sat otvorio je Rudolf Ivković (HSLS) kazavši da ima informacije o nepravilnostima na lovištima na Punti Križa i sjeveru otoka Cresa. Elvis Živković (HNS) kazao je da dva liječnika obiteljske medicine odlaze u mirovinu, te da je čuo da će se njihov broj smanjiti sa šest na pet. Andrino Maglievaz (IDS) pitao je kada će i u Osoru biti postavljeni ukopani kontejneri za smeće, Milan Pejić (SDP) hoće li skoro krenuti obnova ceste od Nerezina do Osora, a Đurđica Šimičić (HDZ) tražila je informacije o eventualnom obnavljanju hidrogliserske linije Pula - Mali Lošinj - Zadar.

Ana Kučić ponudila je odgovore da se planira zajednička sjednica svih zainteresiranih strana o lovstvu u siječnju, da su liječnicima pred mirovinom ponuđeni ugovori na godinu dana dok se ne organiziraju novi liječnici, da će natječaj za popravak ceste Nerezine - Osor biti u drugoj polovici sljedeće godine, te da su za kontejnere već predviđene lokacije u Osoru. Kada je riječ o vezi s Pulom i Zadrom, Kučić je kazala da ima informaciju da se ministarstva turizma i prometa pokušavaju dogovoriti oko ponovnog uvođenja linije.

Na današnji dan.....

17/7/2004

Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić posjetio Cres