Otoci.net

Čet21112019

Zadnje dodano:20.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Ante Gotovina počasni građanin Malog Lošinja?

Ante Gotovina počasni građanin Malog Lošinja?

Bude li na Gradskom vijeću usvojen prijedlog Ocjenjivačkog suda donesen nakon natječaja, za počasnog građanina Malog Lošinja u studenom će biti proglašen general HV-a Ante Gotovina. Za Nagradu za životno djelo predložena je Ljerka Janković, a za Nagradu Grada Ivanka Crnčan.

Prijedlog da se Gotovini dodijeli ova povelja, u rujnu je dao tadašnji lošinjski gradonačelnik Gari Cappelli. Porijeklom s otoka Pašmana, Gotovina je od sedamnaeste godine vojnik, postavši pripadnik francuske Legije stranaca, a od 1991. godine sudjelovao je u obrani Hrvatske, te ga se ubraja među istaknutije zapovjednike Hrvatske vojske. Nakon operacije "Oluja" 1995. godine, tužiteljstvo Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu podiglo je optužnicu protiv Gotovine, te još dvojice generala - Mladena Markača i Ivana Čermaka. Nakon nepravomoćne presude kojom su im određene dugogodišnje zatvorske kazne, sva trojica su nakon žalbe 2012. oslobođena svih optužbi. Gotovina je titulu počasnog građanina već dobio u Splitu, Zadru, Osijeku i Sinju.

Prijedlog da se Ljerki Janković dale su Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj i lošinjski ogranak Matice hrvatske. Riječ je o dugogodišnjoj učiteljici koja je nedugo nakon II. svjetskog rata nakratko došla raditi na Susak, a potom u Mali Lošinj. Kao učiteljica je organizirala scenske nastupe učenika, a od 1995. do danas kontinuirano vodi Lošinjske mažoretkinje.

Za nagradu Grada, časnu sestru Ivanku Crnčan predložila je lošinjska organizacija stranke PGS, za dugogodišnju aktivnost u župnom zboru, kao orguljašica, te kao učiteljica školskog i župskog vjeronauka - sve to kroz 28 godina.

Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o nagradama održat će se 3. studenog, a 11. studenog je Dan Grada Malog Lošinja, kada bi dobitnici trebali preuzeti povelje.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!