Pon16122019

Zadnje dodano:16.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Tko ima pravo na transparente s nazivom Lošinja?

Tko ima pravo na transparente s nazivom Lošinja?

U Gradskoj vijećnici Malog Lošinja održan je sastanak skupine od sedam građanki Lošinja s članovima Gradskog vijeća. O sastanku nas je izvijestila Marija Bebić, jedna od građanki koje su tražile sastanak s vijećnicima.

Kako je kazala Bebić, u skupini su bile žene angažirane u zdravstvu, predškolskom odgoju, te udrugama. "Primio nas je predsjednik vijeća Anto Nedić i vijećnici, te smo dva sata raspravljali o temama koje nas se tiču", kazala je.

Od predsjednika Nedića doznali smo i glavnu temu razgovora, kojemu je prisustvovao u društvu dvojice dopredsjednika; Marija Kamalića i Elvisa Živkovića, te vijećnika Siniše Dakića-Barichievicha, Branka Domca i Marijane Dragoslavić. "Zasmetalo ih je to što je ljetos na skupu u Srbu skupina žena nastupila s transparentom na kojemu stoji 'Lošinj'. Naglasio sam da smo mi u Vijeću predstavnici svih građana i da svatko ima pravo na stav, te ih pozvali da preko svojih organizacija iznesu svoje mišljenje i stavove, a ako misle da tu ima nekih kaznenih elemenata, neka sudski zatraže zadovoljštinu", u telefonskom razgovoru nam je kazao Nedić.

Naime, na skupu u ovom mjestu u jugoistočnoj Lici održanom 27. srpnja, skupina žena nastupila je noseći transparent s natpisom "Mali Lošinj protiv fašizma".

Godine 1941. u tom je kraju izbio ustanak lokalnog stanovništva protiv ustaškog režima koji je uspostavom NDH počeo s progonom Srba. U ustanku su sudjelovali i partizanski i četnički orijentirani gerilci, pri čemu su iz osvete počinili i zločine prema hrvatskom stanovništvu. Poslije II. svjetskog rata, 27. srpnja obilježavan je kao Dan ustanka naroda Hrvatske, republički praznik SR Hrvatske. Od 1990. godine kao Dan antifašističke borbe, državni praznik u Hrvatskoj, komemorira se 22. lipnja, a skupovi u Srbu u novije su vrijeme postali predmetom političkih prepucavanja.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!