Pon23092019

Zadnje dodano:23.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Zbog korekcije područja aerodroma hitna odluka Vijeća

Zbog korekcije područja aerodroma hitna odluka Vijeća

Na sjednici sazvanoj dan ranije, Gradsko vijeće Malog Lošinja usvojilo je Odluku o izmjenama i dopunama odluke o izradi ciljanih VI. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Malog Lošinja. Iza ovog naziva krije se promjena granica područja budućeg, povećanog aerodroma i pripadajućih objekata.

"Izmjenu građevinskog područja je tražila tvrtka 'Zračno pristanište', a to za sobom povlači izmjenu PPUG-a. Površina bi ostala ista", vijećnicima je kazala gradska pročelnica za prostorno planiranje Tanja Jović.

"Bivša Vlada je aerodrom stavila na listu strateških projekata, no još moraju biti obavljene neke predradnje. I 'lijeva' i 'desna' Vlada smatraju ovo važnim za razvoj turizma na Lošinju, pa i Cresu - ovo je bitnije i od pet novih hotela, jer konkurencija postaje sve snažnija, a investicije u hotele i privatni smještaj nisu u razmjeru s ovakvim aerodromom. Napominjem da 53 posto gostiju koji dolaze avionima odlaze u privatni smještaj, a tek potom slijede hoteli. Ovo je bitno i zbog slijetanje hitne helikopterske pomoći, jer oni sada izbjegavaju noćna slijetanja", nadovezao se gradonačelnik Gari Cappelli (HDZ), a stranački kolega, predsjednik vijeća Anto Nedić dodao je da je "riječ o par parcela bitnih zbog nagiba piste".

Vijećnica Ljiljana Rukonić (SDP) kazala je da ne dvoji o potrebi za novim aerodromom, a izrazila je čuđenje zbog toga što investitor i projektant nisu ranije uočili pogrešku. Vijećnik s neovisne liste Siniša Dakić-Barichievich zatražio je da se napravi ugovor kojim bi se definirala pozicija Grada u investiciji na aerodromu. Marija Kamalića (HSS) čudi to što je izdana lokacijska dozvola, a postoji problem.

Neovisni vijećnik Dubravko Devčić prigovorio je zbog toga što se prostorno-planska dokumentacija donosi po hitnom postupku. "Kao i u 90 posto slučajeva o prostornom planiranju, ovako bitne točke imamo u hitnom postupku.

Ovo prelazi sve granice", kazao je, našto mu je gradonačelnik Cappelli odgovorio da se i "Vlada sastaje u roku od 24 sata, da bi se nešto pokrenulo u gospodarstvu. Da smo čekali, procedura bi trajala i trajala, a radovi bi kasnili godinu dana. Zar bismo za deset dana donijeli drugačiju, bolju odluku? Slažem se da nije dobro donositi točke po hitnom postupku, ali ovo je toliko važno da nije moglo čekati."

Za razliku od mnogo ranijih zgoda, potpunu podršku Cappelliju dao je Rudolf Ivković (HSLS), nazvavši administraciju "elementarnom nepogodom u Hrvatskoj", a na tom tragu bio je Branko Domac (PGS), kazavši da je zbog birokracije moglo propasti hidroavionsko povezivanje Lošinja s drugim lukama. Andrino Maglievaz iz IDS-a podržao je rekonstrukciju aerodroma, ali i ocijenio da su ljetne trajektne gužve veći problem za turizam otoka.

Pri glasanju, izmjene i dopune podržalo je četrnaestoro vijećnika, dok je Dubravko Devčić bio suzdržan.

Na današnji dan.....

23/9/1902

Rođen Branko Kojić, znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka