Nacionalne manjine na otocima različite su organizacijske razine

Predstavnici albanske i srpske manjine / foto: B. Purić
Predstavnici albanske i srpske manjine / foto: B. Purić
Predstavnike organizacija nacionalnih manjina na Lošinju, odnosno Cresu, okupio je posjet vodstva Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine pri skupštini Primorsko-goranske županije.

Prvi dio održan je u Cresu, gdje je organizirana jedino Zajednica Talijana, u čijem je prostoru sastanak i održan. Domaćini su bili creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, te predsjednik Zajednice Talijana Cresa Đanfranko Surdić i dopredsjednik Daniele Surdić, a došli su predsjednik i tajnik Odbora - Teo Brusić i Branko Škrobonja, zatim zamjenik primorsko-goranskog župana iz redova srpske manjine Petar Mamula, predsjednici vijeća srpske, odnosno albanske nacionalne manjine u PGŽ, Jovica Radmanović i Gani Xharrahi, te član Vijeća talijanske manjine u PGŽ Mario Simonovich.

U Malom Lošinju, goste su dočekali dogradonačelnica Ana Kučić, predsjednica Zajednice Talijana Lošinja Anna Maria Saganić, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine u Malom Lošinju Mirjana Popović, te predstavnici talijanske i albanske manjine, Mirta Širola i Binak Maloku.

"Na Lošinju više nemamo Vijeće talijanske manjine, zbog toga što nas je sada premalo", istaknula je Anna Maria Saganić, dodavši da ove godine postoje problemi u financiranju aktivnosti te manjine. Na Lošinju radi odjel Dječjeg vrtića na talijanskom jeziku kojeg pohađa dvadesetero djece, a organizira se i tečaj talijanskog jezika za djecu.

Mirjana Popović kazala je da je Vijeće srpske manjine obnovljeno nakon višegodišnjeg prekida u radu, ali je u međuvremenu izgubilo prostor na Kročati. Binak Maloku dao je kratak pregled stanja albanske manjine - njih je na otoku oko 350 i uglavnom rade u obrtništvu, s tim da neki od njih ovdje borave samo tijekom ljetne sezone.

Dogradonačelnica Kučić ocijenila je kulturne vrijednosti manjina bogatstvom Lošinja, a da je Vijeće srpske manjine prostor izgubilo zbog neaktivnosti. "Naš Odbor za prostorno planiranje uzeo je u obzir mogućnost izgradnje pravoslavne crkve na otoku", kazala je.

Zamjenik župana Mamula kazao je da je angažmanom Vijeća talijanske manjine u PGŽ došlo do "vatrogasne" pomoći Primorsko-goranske i Istarske županije izdavačkoj kući EDIT, nakon što joj je Ministarstvo kulture RH uskratilo dio sredstava.