Otoci.net

Pet15112019

Zadnje dodano:14.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Medarić: Kapital i politički lobi su se slizali; Jurjako: Odbacujem optužbe

Medarić: Kapital i politički lobi su se slizali; Jurjako: Odbacujem optužbe

I na u utorak navečer održanoj sjednici Gradskog vijeća Cresa, ponovno je zaiskrilo između koalicijskih partnera - HNS-ovog gradonačelnika Kristijana Jurjaka i SDP-ovog vijećnika Dragana Medarića...

Maratonska sjednica pamtit će se po Medarićevom istupu pri raspravi o prvom rebalansu ovogodišnjeg proračuna Grada. "Bauk kruži otokom, da se privatni kapital slizao s političkim lobijem i promovira se politika 'ćo mi ćo ti'. U ovom rebalansu vidimo da su oligopolne strukture našle potporu u Gradu, pa će se tako utrošiti 1.200.000 kuna da bi se izgradila cesta, da bi nekolicina ljudi izgradila deset stanova za prodaju. S druge strane, za izgradnju infrastrukture u Volniku za proizvodne investicije, Grad diže kredit s ukupnim kamatama od 860.000 kuna. SDP će ovaj rebalans odbiti", zaključio je Medarić obraćajući se gradonačelniku Jurjaku.

"Odbacujem to da se radi o sprezi, jer investitori dolaze i gradi se, što se vidi od prihoda komunalnog doprinosa. Umjesto da se tome veselimo, rezultat su ove teške neutemeljene optužbe. Žalostan sam što to čujem, jer tri godine ponavljamo da svi zajedno želimo razvijati Cres. Npr. sutra mi dolazi privatni investitor koji želi u roku godinu dana izgraditi novu benzinsku pumpu. Hoću li ga odbiti da me netko ne bi optužio? Smatram da je jako dobro da Cres dobije novu benzinsku, makar me netko optužio da sam šurovao s privatnim kapitalom. U svoj džep od toga ništa neću spremiti, a Grad će dobiti. Uostalom, za godinu dana će narod procijeniti je li se radilo dobro ili nije", odgovorio je Jurjako, kazavši da postoje odluke Gradskog vijeća o prostornim planovima i da je u tim okvirima obaveza Grada da investitore prati infrastrukturom.

Osim Medarića i stranačkog mu kolege Nenada Kučića, protiv rebalansa glasao je i predsjednik Vijeća Marčelo Damijanjević (neovisna lista). "Ako će se dizati krediti za poduzetničku zonu, moramo imati jamstva da će se tamo zaista i graditi", kazao je, upitavši i zašto se predviđaju veći rashodi za plaće u Creskom muzeju, našto mu je pročelnica za financije Nada Kremenić odgovorila da je u ovoj godini isplaćena plaća za bivšu vršiteljicu dužnosti ravnateljice, kao i naknada za godišnji odmor i otpremninu. Damijanjević je zatražio i da Creski muzej preda financijski plan, smatrajući ga neizostavnim u financiranju rada te ustanove.

Patris Salković (HRAST) bio je suzdržan, a ostalih sedmero prisutnih vijećnika podržalo je rebalans - HDZ-ovi Gaetano Negovetić i Petar Miočić, HNS-ovi Oliver Filipas i Lara Bressan, HSS-ov Fiorenco Pinezić, Samir Mujagić s neovisne liste i Anton Čule (PGS). Pritom je Negovetić pozvao da se digne kredit i tako dovrše sve investicije.

Jednoglasna podrška golf-terenu na Punti Križa

Na dnevnom redu bilo je i očitovanje o planovima lošinjske tvrtke "Jadranke" da na Mataldi na Punti Križa napravi igralište za golf s pratećim hotelskim kapacitetima, odnosno o odgovarajućoj izmjeni prostornog plana Primorsko-goranske županije. Argumente "Jadranke" zastupali su predsjednik uprave Sanjin Šolić, te Tihomir Knezić iz tvrtke "Urbing" koja je izradila studiju. "Kada vam Ernie Els, vodeći svjetski dizajner golf-igrališta, napravi teren, sve se otvara i postaje marketinški monsun", ustvrdio je Šolić, kazavši da ima podršku Gradskog vijeća i gradonačelnika Malog Lošinja, biskupa Krčke biskupije čije je zemljište, te da u Županiji postoji politička odluka koja mu ide u prilog.

Iako su na kraju svi prisutni vijećnici dali podršku projektu, Marčelo Damijanjević je tražio detalje o načinu navodnjavanja igrališta, a Nenad Kučić o broju radnih mjesta koja će se otvoriti na golf-terenu i pratećim objektima.

Ukinut ponoćni prestanak glazbe na terasama

Nakon što je na prošloj sjednici izmijenjena odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, prema kojoj je glazba na terasama lokala morala završiti u 24 sata, što je izazvalo revolt ugostitelja i potpisivanje peticije, vijećnici su se i ovoga puta uhvatili "vruće" teme. Obje s po osam glasova "za" i tri suzdržana (Negovetić, Miočić iz HDZ-a, Salković iz HRAST-a), prošle su odluka o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke i nova inačica odluke o ugostiteljskoj djelatnosti.

Tako sada vrijedi sljedeće: "Uporaba elektroakustičnih i akustičnih uređaja na otvorenom prostoru i terasama objekata koji su registrirani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na području Grada Cresa ne smije iznositi više od L Aeq = 75 dB(A), T=15 min, do nadulje 01.00 sat", što bi značilo da bi prekoračenje limita od 75 decibela trebalo trajati bar petnaest minuta u kontinuitetu, da bi lokal bio u prekršaju. Kada se priređuje fešte i slični javni skupovi, limit je 3 sata u noći, s ograničenjem buke do 90 decibela, a gradonačelnik može odobriti još dulje i bučnije fešte, procijeni li da je događaj od važnosti za zajednicu. Provođenje odluke ide u nadležnost komunalnog redara. U skladu s time, u odluci o ugostiteljskoj djelatnosti izbačen je dio koji definira korištenje glazbe na terasama. U raspravi su sudjelovali predstavnici svih "tabora" u Vijeću, uključio se i predstavnik petero prisutnih ugostitelja Raul Cvijetić. Bilo je prigovora na proceduru donošenja ovih odluka, kao i mišljenja da bi u praksi moglo biti problema pri određivanju prekoračenja razine buke.

Još se raspravljalo o odluci o zaduženju za kapitalne investicije Grada u tekućoj godini, koja je prošla s devet glasova potpore, jednim protiv (Damijanjević) i jednim suzdržanim (Mujagić).

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!