Pon23092019

Zadnje dodano:23.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Mladi raspravljali o Savjetu mladih

Mladi raspravljali o Savjetu mladih

U obliku simulirane sjednice Gradskog vijeća, održan je susret skupine lošinjskih srednjoškolaca s čelništvom Grada Malog Lošinja, te se raspravljalo o nekoliko aktualnih lokalnih tema...

Bila je to završnica dvodnevne radionice Zaklade "Friedrich Ebert" i udruge "Idem i ja". Jedanaestoro srednjoškolaca odigralo je ulogu gradskih vijećnika, sjednicu je vodio stvarni predsjednik Gradskog vijeća Anto Nedić, a na pitanja na aktualnom satu odgovarala je stvarna dogradonačelnica Ana Kučić.

Učenike su pripremile Sandra Bartol i Danijela Beretin, a za ovu prigodu osmišljene su političke stranke - u "Stranci pozitivnih vibracija" bili su Jerko Kušeta, Leon Tomić, Emina Buljubašić i Marta Saganić, u stranci "Mladi na djelu" Lucija Baljak, Antonia Manzoni, Arlinda Krasnić i Martin Đapić, a u "Demokratskoj životnoj asocijaciji" Domagoj Paljević, Leopold Mužić i Nikolina Stupičić.

Sjednica je počela aktualnim satom, pa je Jerko Kušeta pitao u kojoj je fazi najavljena obnova ceste od Velog do Malog Lošinja, s obzirom da je početak radova bio najavljivan za listopad ove godine. Od dogradonačelnice Kučić dobio je odgovor da se radi na odabiru idejnog projekta, te da je Grad, kao jedan od tri partnera (još: "Jadranka", Primorsko-goranska županija), za sada potpisao ugovor o izradi javne rasvjete uz cestu.

Marta Saganić tražila je informacije o strategiji Grada o povratku mladih na Lošinj i njihovom stambenom pitanju, odnosno o deficitarnim zanimanjima. Dogradonačelnica je govorila o postojećem stipendiranju, te o aktualnim projektima stanogradnje i proširenja vrtića. Leopold Mužić predložio je bolje osvjetljavanje Creske ulice, a Nikolina Stupičić upitala je o mogućnostima formiranja ženske nogometne ekipe na Lošinju.

Na pitanje Antonije Manzoni o plaćenom prijevozu učenika-putnika za vrijeme nastave, ali ne i popodne i vikendom, Ana Kučić odgovorila je da je Grad probao s gradskim prijevozom, pa se pokazalo da je taj autobus uglavnom vozio prazan, odnosno da postoji pitanje isplativosti takvog rješenja.

Lucija Baljak interesirala se za prostor za radionicu za djecu s posebnim potrebama, koja je lani počela s radom u prostoru osnovne škole, a gradonačelnik je tada najavio da će se ubrzo naći adekvatno mjesto u gradu.

Prva točka dnevnog reda bila je otvaranje besplatne teretane na otvorenom. Ideju je obrazložio Leon Tomić, navodeći da je za to potreban mali prostor sa spravama od čelika, koje ne bi iziskivale često održavanje. Dodao je da su javne teretane i javni bazen neizostavni za otok koji se reklamira kao otok vitalnosti. Nakon kraće rasprave, prijedlog je usvojen jednoglasno.

Socijalna trgovina "nije prošla"

Domagoj Paljević predložio je otvaranje socijalne trgovine, s obzirom na sve veći broj socijalno ugroženih građana, a u kojoj bi partneri bili Grad, Crveni križ i Caritas. Raspravljalo se o kriterijima za dolazak, odnosno o problemu mogućeg nedostatka volontera za rad u takvoj trgovini. Pri glasanju, četvero učenika bilo je za, a pet protiv ovog prijedloga.

Najveću raspravu izazvala je posljednja točka - rad Savjeta mladih Grada. Arlinda Krasnić kazala je da Savjet nije zadovoljio i zatražila da se njegov aktualni sastav raspusti i formira novi. Podržali su je Leon Tomić i Jerko Kušeta. Domagoj Paljević i Leopold Mužić upitali su kolege koliko su upoznati s radom i mogućnostima djelovanja Savjeta mladih. Uključili su se Anto Nedić i Ana Kučić, istaknuvši da je natječaj za Savjet mladih više puta raspisivan i propadao zbog izostanka kandidata, a da djeluje autonomno i otvoren je za sve mlade voljne sudjelovanja. Omjerom 8:3, učenici su glasali za raspuštanje sadašnjeg saziva Savjeta mladih.

Na kraju sjednice, dodijeljena su priznanja mladim vijećnicima za sudjelovanje u radionici.

Na današnji dan.....

23/9/1902

Rođen Branko Kojić, znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka