Sub14122019

Zadnje dodano:13.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Nedić: Misli li kapital da mu je sve dozvoljeno?

Nedić: Misli li kapital da mu je sve dozvoljeno?

Nakon komentara najave gradnje na Punti, lošinjski se HDZ preko predsjednika Ante Nedića oglasio i s priopćenjem o najavi naplate plaža na Čikatu, koja je u novinama najavljena od uprave "Jadranke"...

"Razmatrajući aktualna događanja na području Grada Malog Lošinja i među njima najavu menadžmenta Jadranke d.d. o namjeri promjene režima korištenja uvale Čikat prenesene u javnim glasilima kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja i predsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Mali Lošinj, osjećam obvezu osvrnuti se na nju.

Istup gospođe Nine Garić, jedne od direktora Jadranke d.d. u Novom listu, kojim najavljuje koncesioniranje  plaža Čikata, reprezentativnog dijela grada Malog Lošinja, prema kojem je otočno stanovništvo posebno osjetljivo, izaziva dvojbu radi li se slaboj koordiniranosti planova i akcija uprave i menadžmenta ili pak o sondiranju raspoloženja lokalne zajednice kako bi se utvrdilo koliko daleko se može ići u realizaciji ciljeva poduzeća.

Naime, dok predsjednik uprave Jadranke za Novi list izjavljuje da Čikat nikad nije, niti će biti zatvorena zona, te da apsolutno nema govora da će se bilo koji dio obale zatvoriti za javnost, već da će uvijek biti šetališna zona otvorena svim stanovnicima i gostima Lošinja, gospođa Garić najavljuje rekonstrukciju, preuređenje i opremanje uvale s uređenjem plaža, šetnica i rubnih sadržaja, kako bi uz tamošnje hotele i cijela zona bila na razini pet zvjezdica, uz naplatu ulaza na plaže. U prilog pretpostavci da je riječ o sondiranju raspoloženja govori to što predsjednik uprave govori o otvorenosti šetališne, a ne kupališne zone.

Očigledno je da predstavnici Jadranke d.d. bez ikakvog prethodnog ispitivanja javnog mnijenja i pokušaja uspostavljanja konsenzusa s lokalnim stanovništvom i njegovim predstavnicima najavljuju projekte kojima isključivo brinu o sadržajima i kvaliteti ponude za turiste visoke platežne moći, dok se otočno stanovništvo i interesi brojnih iznajmljivača apartmana i drugih malih poduzetnika ignoriraju, te ih se, zbog 'prostora diskrecije' za goste s većom platežnom moći i većim prohtjevima, stavlja u položaj građana drugog reda, zajedno s njihovim gostima. Smatram da bi takva realizacija planova Jadranke d.d. značila početak gubitka prepoznatljivog i do sada očuvanog identiteta zajednice u kojoj živimo.

Mogući učinci jednostranog uređenja uvale Čikat po mjeri uprave Jadranke nameću pitanje ukupnog kvaliteta i sastava turističke ponude koji bi ograničavali domaćeg čovjeka u dosadašnjem načinu života na otoku, te bi li to bio doprinos boljem životnom standardu građana u lokalnoj zajednici. Smatram da bi uređenje destinacije s dominacijom 'monokulturne' turističke ponude uz izloženost brojnim tržišnim rizicima značio i nova ograničenja i pad kvaliteta života na otoku, što bez šire rasprave zainteresiranih nije moguće prihvatiti.

Znakovitom smatram izjavu župana Komadine u medijima, kojom je koncesiju za plaže na Čikatu faktički obećao poznatim subjektima, te se pitam hoće li se uopće tražiti mišljenje stanovnika otoka i/ili njihovih predstavnika, hoće li ono biti relevantno za konačnu odluku te hoće li biti javnog nadmetanja. Kao predsjednik Gradskog vijeća i GO HDZ Mali Lošinj, smatram da građani moraju sudjelovati i imati presudan utjecaj u ovakvim za zajednicu prevažnim pitanjima, te da otočani ne mogu biti objekti apetita kapitala koji, čini se, polazi od premise da mu je sve dozvoljeno", stoji u priopćenju koje je uputio Anto Nedić.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!