Otoci.net

Sub18012020

Zadnje dodano:18.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Balija: Uputama upravnog nadzora se ugrožavaju interesi lokalnog stanovništva

Balija: Uputama upravnog nadzora se ugrožavaju interesi lokalnog stanovništva

Reagiranje na članak, objavljen na našemu portalu u ponedjeljak ujutro, uputio je i Filip Balija, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj.

"Županijska lučka uprava Mali Lošinj (ŽLU Mali Lošinj) se po primitku zapisnika o upravnom nadzoru, što je praksa tijela koja redovno provodi nadzor u svim ustanovama i institucijama, u roku očitovala nadležnom Ministarstvu u pogledu istoga.
U predmetnom dopisu naveli smo manje dijelove nalaza koje smatramo osnovanim, a odnose se na pojedine opće akte koje su već usklađeni ili su u postupku usklađivanja s podzakonskim aktima sukladno uputama iz nadzora.

Nadalje, u pogledu pojedinih dijelova nalaza te pratećih uputa, za iste smatramo da su u suprotnosti sa zakonskim propisima i sudskom praksom utvrđenom odlukama upravnih sudova.

Posebno se ukazuje na dio upravnog nadzora koji zahtjeva izmjenu pravilnika kojim se uređuju uvjeti i kriteriji za dodjelu veza u komunalnom dijelu luke, za koji smatramo da nije osnovan, nego je i iznimno štetan po interese građana i mještana grada Malog Lošinja i svih korisnika vezova Lučke uprave.

Naime, smatramo neprihvatljivim mogućnost da Lučka uprava, u okviru ovlaštenika propisanih 'Pravilnikom o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, načina plaćanja veza, uvjete korištenja, te određivanja maksimalne visine naknade i raspodjele' (Narodne novine br. 94/07, 79/08, 114/12, 47/13), ne može odrediti prioritet dodjele vezova upravo osobama koje imaju prebivalište na području grada Malog Lošinja, dok Ministarstvo ističe da se vezovi omoguće svim građanima Europske unije neovisno o njihovom prebivalištu, pa i po 'cijenu' da žitelji Malog Lošinja ostanu bez prijeko potrebnih vezova bez obzira što žive na otoku, a na otoku biti korisnik veza nije luksuz, već potreba.
Drugim riječima, ŽLU Mali Lošinj je pri mišljenju kojeg i sustavno provodi da jedan od najvažnijih kriterija za sve građane koji su sadašnji ili budući korisnici vezova jest upravo prebivalište na području Grada Malog Lošinja.

Mišljenja smo da je smisao stalnog veza u komunalnom dijelu luke upravo njegova upotreba za redoviti privez plovila, a redovitost upotrebe vezana je za prebivalište vlasnika na otoku.

Uputama upravnog nadzora, po našem mišljenju, izravno se ugrožavaju interesi lokalnog stanovništva svih ljudi koji imaju prebivalište u Malom Loginju, a o kojima ova Lučka uprava vodi posebnu brigu držeći da su uvijek živjeli uz more i od mora, te da će tako nastaviti i u budućnosti, za što se ŽLU Mali Lošinj, ponavljamo, posebno zalaže i zalagat će se.

U cilju zaštite tih interesa, a ne nalazeći da bi kriteriji koji daju prednost lokalnom stanovništvu bili u
suprotnosti s podzakonskim aktima, zatražili smo od Ministarstva izdavanje rješenja o mjerama kako bismo zakonitost istoga mogli preispitivati pred Upravnim sudom u Rijeci, ostvarujući time ustavno pravo iz članka 19, stavka 2. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine br. 56/90, 135/97, 08/98, 113/00, 124/00, 28/01, 41/01, 55/01, 76/10, 85/10, 05/14) kojom se jamči sudska kontrola zakonitosti pojedinačnih akata upravnih vlasti", stoji u reagiranju iz ŽLU Mali Lošinj.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!