Otoci.net

Pet17012020

Zadnje dodano:17.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Laureati primili priznanja, Ana Kučić najavila gradnju novog Doma zdravlja

Laureati primili priznanja, Ana Kučić najavila gradnju novog Doma zdravlja

Gradnju novog Doma zdravlja, na još nepoznatoj lokaciji, najavila je gradonačelnica Ana Kučić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Malog Lošinja, održanoj tri dana uoči Dana Grada.

Ovo je najavila tijekom obraćanja uzvanicima, koje se sastojalo od dva dijela - prvog uz videozapis sastavljen pretežno od zračnih snimaka objekata na otocima, na kojima su nedavno izvedeni radovi ili se to planira u skorije vrijem te drugog u kojem je izravno stala pred goste. U ulozi domaćina svečanosti, goste je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Elvis Živković, koji se u govoru, osim svečarskih, dotaknuo i aktualnih tema - kazavši da temu alohtone divljači više nitko i ne spominje.

Marija Bebić, za koju je nedavno Gradsko vijeće tijesnom većinom izglasalo priznanje, preuzela je Nagradu za životno djelo, nabrojivši svoje aktivnosti u udrugama - Udruzi umirovljenika Malog Lošinja te nekadašnjem "Bedemu ljubavi", te kazavši da je "bitno zajedništvo i ono što nas spaja, a ne ono što nas razdvaja". Uz gradonačelnicu i predsjednika Vijeća, prišla je čestitati i sadašnja predsjednica umirovljeničke udruge Ljubica Nikolić.

Akademik Elso Kuljanić, nakon što je preuzeo povelju o proglašenju počasnim građaninom Malog Lošinja, ustvrdio je da mu je to priznanje dosad najdraže jer dolazi od ljudi iz vlastitoga kraja, prisjećajući se kroz anegdote svojih dječačko-mladenačkih, školskih dana u Malom Lošinju, gdje se školovao za tokara.

Dodijeljene su dvije Nagrade Grada, jednu je dobio dugogodišnji svećenik Tomislav Debelić, a drugu je povodom pedesete godišnjice dobio Šahovski klub "Lošinj", u čije je ime povelju preuzeo tajnik kluba Bojan Purić.

Osim glavnih priznanja, gradonačelnica je uručila i niz ostalih priznanja - plakete Grada Adrijanu Nikoliću, Ivanki Perčin, Neviju Toiću i Klaudiju Frlanu, a priznanja gradonačelnice profesionalnim vatrogascima Saši Mandiću (opisao je nedavnu akciju spašavanja dječaka koji se zaglavio u spilji blizu Beleja), Branku Vojnikoviću i Davidu Badurini. Za angažman u obnovi teretnog jedrenjaka "Nerezinca" dobio je Ferdinand Zorović, koji je u govoru istaknuo rad radnika brodogradilišta u Nerezinama i Malom Lošinju. Kao najbolji učenici lošinjske srednje škole priznanja su dobili Marija Gazilj, Brigita Sorić i Vedrana Milinković, odnosno Nikolina Opačić, Roko Muskardin, Barbara Molaro i Nika Maros iz osnovne škole.

Za govornicom su se nizali pozdravni govori - ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić, dogradonačelnik Preloga Zdravko Kvakan, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, gradonačelnik Bakra i saborski zastupnik Tomislav Klarić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar turizma i izaslanik premijera RH Gari Cappelli te Mirjana Hrga uime predsjednice RH. Cappelli je gradonačelnici Kučić uručio dokumente o financijskoj potpori Ministarstva turizma za daljnje opremanje jedrenjaka "Nerezinca" i za akcijski plan turizma, a Klarić je izjavio da je "državni proračun po prvi put u plusu, iako nas ovih mjeseci i godina bombardiraju lošim vijestima, kako je ovdje loše i ništa ne valja".

Glazbenu podlogu svečanosti dali su članovi lošinjske klape "Čikat, ženski zbor "Vittorio Craglietto" Zajednice Talijana Lošinja, harmonikaš Dino Đerić Baričević iz Velog Lošinja, veliki zbor Osnovne škole Marija Martinolića te gošće iz Pjevačkog zbora Grada Preloga.

Na današnji dan.....

17/1/1855

Otvorena državna pomorska škola u M. Lošinju

17/1/1897

Utemeljena Hrvatska čitaonica u Ćunskom