Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Bitno je čitati djeci u točki odvajanja od roditelja

Bitno je čitati djeci u točki odvajanja od roditelja

Čak stotinjak ljudi, što je popriličan broj za ovakve događaje, iako predstavljanja slikovnica zapravo predstavljaju rijekost, okupilo se ispred Gradske knjižnice Frane Petrića u Cresu, gdje je Tina Gams-Fučić predstavila slikovnicu "Kada bi poljupci".

Gams-Fučić kreirala je sadržaj slikovnice koju je ilustrirala Brankica Goja iz Rijeke, a njeni su protagonisti Medo i Menda, likovi koji predstavljaju dvije oslikane naplavine. Za stolom ukrašenim kao da je i sam dio slikovnice, autorica je na predstavljanju govorila o ideji o slikovnici koja tematizira ljubav roditelja prema djeci, te njenoj realizaciji.

"Znanost potvrđuje da se naš podsvjesni sustav formira u ranom periodu; kroz interpersonalnu neurobiologiju on se utjelovljuje. Emocionalna iskustva postaju tjelesna stanja i naš rani period umreži naš mozak zauvijek. Naše djetinjstvo postane mjesto zločina ili ne - zato je bitno djetetu u prvome licu čitati knjigu na točki odvajanja od roditelja - prije spavanja i kod buđenja, kad imamo trenutak 'povratka u stvarnost'", istaknula je autorica.

U predstavljanju je glazbeno sudjelovao Vlado Remeš, gitarist grupe "From another mother".

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka