Otoci.net

Sri13112019

Zadnje dodano:13.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Orkestar ovaj put svirao s jedrenjaka

Orkestar ovaj put svirao s jedrenjaka

U 21. izdanju Nautičkog koncerta, članovi lošinjskog Puhačkog orkestra "Josip Kašman" otišli su korak dalje - sada je osim publike i sam orkestar bio na moru.

Naime, dosad je bilo uobičajeno da se glazbenici iskrcaju na obalu otočića Koludarca i potom s obale sviraju publici okupljenoj na barkama i jahtama, a ovaj put su svirali s jedrenjaka "Nerezinac", nedavno obnovljenog logera koji ubrzano postaje lošinjska turistička atrakcija. Dirigent Davor Mužić rasporedio je glazbenike tako da budu okrenuti bočnoj strani broda i poveo koncert u kojem su prevladavali "lakši" sadržaji, adaptacije filmske i popularne glazbe.

Po ustaljenom običaju, održana je lutrija, tako da su brojevi najprije prodavani iz barke kojom su mladi iz orkestra kružili uvalom Engleza, a po izvlačenju, dobitnici su morali doplivati do "Nerezinca" po nagrade.

Na današnji dan.....

13/11/1943

Njemački okupatori u M. Lošinju strijeljali 30-ak partizana, aktivista i rodoljuba, među kojima su bili Mate Vidulić i Giovanni Del Conte

13/11/1943

U Cresu, njemački okupatori priveli vođe narodne vlasti, većina ih je potom ubijena ili odvedena u koncentracijske logore

13/11/1943

Ubijen Mario Martinolić (rođ. 1905. u M. Lošinju), antifašist, po njemu nazvana Osnovna škola