Pon16122019

Zadnje dodano:15.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Missa Dalmatica kao posveta Danielu Marušiću

Missa Dalmatica kao posveta Danielu Marušiću

Programski je ravnatelj Branko Mihanović za otvorenje festivala posvećenog desetoj obljetnici smrti utemeljitelja Daniela Marušića odabrao sakralno djelo Franza von Suppéa: Missa Dalmatica, za sole, muški zbor i orgulje.

Franz von Suppé (1819.-1895.) austrijski je skladatelj belgijskog podrijetla, rođen u Splitu, a odrastao u Zadru. Studirao pravo u Padovi, no više ga privlači glazba, pa je skladateljsku karijeru ostvario u Beču gdje je postao renomirani skladatelj opereta na bečkom dvoru. U nevelikom opusu sakralnih djela ističu se Rekvijem i Missa Dalmatica, u kojoj odjekuju sjećanja na vokalnu izražajnost klapskih pjesama Dalmacije. 

Missa Dalmatica, nastala netom po očevoj smrti, skladana je u šesnaestoj godini života, te praizvedena 1835. u Zadru. Četrdesetjednu godinu kasnije autor revidira partituru i uređuje je zrelom rukom skladatelja koji je u međuvremenu postao majstor melodike i harmonije. Ta nova inačica predstavljena je 1890. u Zadru, u katedrali sv. Stošije. Gotovo stotinu godina kasnije, suvremenu praizvedbu doživljava upravo u Osoru, na desetim Osorskim glazbenim večerima, u izvedbi austrijskog zbora Pro arte.

Ove godine u Osoru je izvode domaće snage - solisti Domagoj Dorotić (tenor), Ljubomir Puškarić i Leon Košavić (baritoni), muški zbor HRT-a uz pratnju orguljaša i čembalista Marija Penzara, a pod ravnanjem talentiranog mladog dirigenta Vetona Marevcija.

OGV su poznate kao festival koji često daje prostor mladim glazbenicima koji zauzvrat briljiraju svojom izvedbom – i upravo to se dogodilo. Veton Marevci (1992.) mladi je dirigent koji je kroz nekoliko mjeseci tako temeljito pripremio zbor i soliste, da smo imali dojam da svaku nedjelju pjevaju upravo Missu Dalmaticu, s obzirom na lakoću i eleganciju s kojom su to izveli. 

Među solistima ravnopravno su raspoređene dionice, no uz duboki baršun baritona Leona Košavića doista je teško doći do izražaja. Povezanost između dirigenta i Košavića bila je očita – činilo se da su glasnice baritona nevidljivim nitima povezane s vršcima prstiju dirigenta, kao da svakom gestom izvlači glas iz grla Košavića, podiže ga do fortissima i stišava u trenu, elegantno i besprijekorno, kao čarolijom. Da nije u pitanju čarolija nego dugo poznanstvo i prijateljstvo još iz školskih dana saznajemo tek kasnije, nakon koncerta, kad ih iz publike dolazi pozdraviti i pohvaliti ravnateljica glazbene škole koju su obojica pohađali.

Ljubomir Puškarić izvrsno se nosio sa svojim dionicama i briljirao u Miserere, no tenor Domagoj Dorotić kao da nije bio u najboljoj formi, te smo tek pred kraj uspjeli čuti punu snagu i ljepotu njegovog glasa. Nadamo se da će biti još prilike da briljira pred osorskom publikom.

Leon Košavić istaknuo se dramatičnim glasovnim prikazom razapinjanja i smrti Isusa, te skrušenog čina pokapanja. Emocija je bila toliko jaka i kristalno jasna, da i bez poznavanja mise ili razumijevanja latinskog možete sve osjetiti kroz taj glas.

Muški zbor HRT-a sjajno je otpjevao zborske dionice, harmonično nježni i gorljivo glasni, no nisu izmamili niti jedan uzdah. Ipak, "Oče naš" Vatroslava Lisinskog kojeg su nam izveli na bisu zvučao je moćno i nagradili smo ih velikim pljeskom.

Ipak, najveći aplauz definitivno je zaslužio i dobio ravnatelj, Veton Marevci. Priliku da otvori nacionalni festival klasične glazbe iskoristio je maksimalno i priredio nam divan koncert koji je savršeno pristajao prigodi i ambijentu. Potvrdila je to i ministrica Nina Obuljen Koržinek koja je, unatoč činjenici da je cijeli koncert snimala (i prenosila) Hrvatska televizija, zaključila da ovu izvedbu svakako valja snimiti i sačuvati kao tonski zapis. Velika je to pohvala i preporuka za dirigenta, pa se nadamo da će se i realizirati.

Sljedeći koncert održava se u četvrtak, 18. srpnja u 21 sat, a nastupa gitarist Krešimir Bedek na gitari. Na programu se, uz ostalo, nalaze i jedna praizvedba te skladbe brazilskog skladatelja Heitora Villa-Lobosa, pa ukoliko volite zvuk španjolske gitare, ne propustite ovaj koncert.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!