Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura "Missa dalmatica" otvorila OGV

"Missa dalmatica" otvorila OGV

Počele su 44. Osorske glazbene večeri. U gotovo u potpunosti popunjenoj ex-katedrali u Osoru, izvedena je "Missa dalmatica" Franza von Suppéa - nastupio je Muški zbor Hrvatske radiotelevizije sa solistima Domagojem Dorotićem (tenor), Ljubomirom Puškarićem, Leonom Košavićem (baritoni) i orguljašem Mariom Penzarom.

Pozdravne su riječi uputile lošinjska gradonačelnica Ana Kučić i ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, a uime predsjednice RH otvaranje je pohodila savjetnica Mirjana Hrga.

Uoči programa u crkvi, na trgu je kod šterne održano predstavljanje knjige "Sva ljeta galerija Juraj Dalmatinac u Osoru", u kojoj je autorica Branka Hlevnjak opisala djelovanje ovog punkta kulture na osorskom trgu, koji je radio do 2009. godine, nakon čega je taj prostor preuzeo Lošinjski muzej. Osim autorice, u predstavljanju koje je vodio Matko Marušić, sudjelovali su Jasminka Ćus-Rukonić i Julijano Sokolić.

Osorske večeri bit će nastavljene u četvrtak u 21 sat gostovanjem gitarista Krešimira Bedeka.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka