Sub24082019

Zadnje dodano:24.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Nostalgično-optimistični svijet Maxa Juhasza

Nostalgično-optimistični svijet Maxa Juhasza

Crnobijele fotografije iz dva ciklusa, od kojih je dio nastao i na cresko-lošinjskom otočju kojemu se autor rado i često vraća, objedinjene u izložbi "Univerzalna sjećanja", predstavljene su u galeriji "Fritzi" u Malom Lošinju.

Max Juhasz (52), rođeni Vukovarac, za sobom ima šest samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji, te tridesetak skupnih u Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj. Na izložbi u sjedištu Lošinjskog muzeja kombinirane su fotografije koje je načinio tijekom proteklih desetak godina, iz ciklusa "U izgubljenom vremenu" i "Mediterraneo".

Otvaranje izložbe posjetio je veliki broj zaljubljenika u fotografiju, uključujući one koji se fotografijom i sami bave, kao i goste Lošinja. Osim autora i ravnateljice Lošinjskog muzeja Zrinke Ettinger Starčić, na otvaranju je govorila i autorica teksta kataloga izložbe Marijana Dlačić, koja je ocijenila da se svakodnevni motivi fotografija "preobražavaju u simbole autorovih unutrašnjih stanja" te da fotografije "predstavljaju umjetnost u njenoj najvažnijoj ulozi - iscjeliteljskoj". Izložba će biti otvorena do 25. svibnja.

Na današnji dan.....

24/8/1806

Utemeljena Općina Lošinj, u vrijeme francuske uprave, prvi načelnik Bernardo Capponi; od 1994. do 2006. ovaj dan se slavio kao Dan Grada Malog Lošinja

24/8/1883

U V. Lošinju rođen dr. Ivo Antončić, odvjetnik

24/8/1936

U Krasu (otok Krk) rođen akademik Petar Strčić, autor niza zapisa i organizator skupova o povijesti kvarnerskih otoka