Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Tajne stakla u galeriji "Fritzi"

Tajne stakla u galeriji "Fritzi"

Radionica izrade nakita i ukrasa od stakla održana je povodom Međunarodnog dana žena u palači "Fritzi", sjedištu Lošinjskog muzeja.

S umirovljenicama kao ciljanom skupinom radionice, radionicu su vodile viša restauratorica stakla Monika Petrović i viša kustosica Zrinka Ettinger Starčić. Sudjelovalo je šest građanki.

"Cilj radionice bio je predstaviti staklo kao medij koji se može reciklirati i koristiti kao dojmljiv materijal za izradu primijenjene umjetnosti, nakita, mozaika, itd. Polaznice su naučile osnove o staklu, upoznale alate i tehnike rezanja stakla, tehniku fuzije i pripremu stakla za fuziju te su vidjele proces fuziranja stakla u mikrovalnoj peći unutar patenta 'Hot Pot Microkiln'. Microkiln-tehnika peče staklo u mikrovalnoj pećnici pomoću posebne kutije 'hot pot' u kojoj se postiže temperatura do 900°C čime se djelići stakla spajaju. Korištene su razne vrste i tipovi stakla te brojni ukrasi", javljaju iz Lošinjskog muzeja.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka