Otoci.net

Ned20012019

Zadnje dodano:20.01.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Zagrljaj otočnog krajolika i umjetnosti

Zagrljaj otočnog krajolika i umjetnosti

Ovih dana Garmožaj, imanje nedaleko Punte Križa, živi u znaku umjetnosti uklopljene u ambijent otoka...

U tijeku je festival "Soundscape" pod okriljem Europske mreže za primijenjenu umjetnost u prirodi (ENALA), s misli vodiljom da se glazbenici nadahnjuju u otočnom krajoliku.

Uz niz koncerata, koji se održavaju na jedinstvenoj pozornici - na čistini u dolcu nedaleko objekta stancije Kaštelani u Garmožju, ali i u Velom Lošinju, dio festivala su i umjetnički projekti koji nastaju na imanju.

Projekte su izradili studenti umjetnosti, njih 35 iz Hrvatske, Nizozemske, Mađarske, Slovenije i Njemačke - među njima i Bruno Velčić iz Cresa. U vođenom obilasku među umjetničkim intervencijama u prirodi moglo se vidjeti bogatstvo ideja. Među zanimljivijim projektima je terasa od dasaka napravljena na gromači na polju lavande, ispod koje se krije uređaj koji proizvodi zvuk generiran zapljuskivanjem valova o tri kilometra udaljen žalić. To polje lavande, kao najveća čistina u šumi hrasta crnike, jedino je mjesto na imanju s kojega se vidi more.

Jedna od intervencija je i na samoj koncertnoj pozornici - nastavak klupama postavljenim na proplanku pronađen je na samim stablima, čime je stvoren auditorij, a instalacija autora Tamasa Jovanovicsa ima i praktičnu vrijednost, bar do svoje polovice.

Ljušture dagnji kao da se spuštaju sa stabla kraj glavnog objekta imanja, te završavaju u lokvi. Na sličan način, duboko u šumi, u izvedbi sestara Katalin i Janke Járay, mahovinom obraslo kamenje "lebdi" iznad kamene gomile koja bi u nekoj legendi poslužila kao grob diva. To su samo neki od projekata koji su oplemenili prostor.

Studenti su odabrani na temelju svojih ranijih radova, a uz "Europa Novu" sa sjedištem u Hrvatskoj, organizatori su Sveučilište primijenjenih znanosti u Anhaltu (Njemačka) i "Garage rurale" iz Nizozemske. Pola potrebnih sredstava dobiveno je iz fondova Europske unije.

"Nastojim organizirati festivale koji nisu 'preglasni', ali su zato kvalitetni", kaže Robert Manchin, domaćin garmožajskih događanja. Do kraja festivala, preostao je koncert baroknih istarskih ljubavnih pjesama, u izvedbi Darka Soltera, basbaritona iz Zagreba, te Istvana Konye na baroknoj lutnji, koji će nastupiti u petak, odnosno koncert Komornog orkestra iz Óbude, u subotu.

Na današnji dan.....

20/1/1928

U M. Lošinju rođen Antonio Corsano, podvodni ribolovac i dugogodišnji sudionik organizacije novogodišnjih kupova