Otoci.net

Sri13112019

Zadnje dodano:13.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura "Svaki dan je čudo"

"Svaki dan je čudo"

Baš kao i u Cresu prije tjedan dana, i u Malom Lošinju se na multimedijalnom putopisnom predavanju Oscara Piljeka i Ivana Saganića tražilo mjesto više, pa se u Gradskoj knjižnici i čitaonici stajalo i po prolazima između polica knjiga.

Uz niz fotografija, dvojica su mladića prepričala dogodovštine s putovanja koje je trajalo od studenog 2016. do lipnja 2017. godine, pri čemu su na biciklima prešli 12.750 kilometara kroz osam zemalja - Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Tunis, Španjolsku, Maroko, Portugal i Francusku, s tim da su se na obali Maroka zadržali nešto dulje, surfajući. O napredovanju putovanja izvještavali su preko interneta i radija, stvorivši na taj način brojnu publiku. Prikazan je ovom prilikom i videozapis, kraća verzija dokumentarno-igranog filma koji je još u pripremi. Nedavno je već objavljena Piljekova knjiga o putovanju, pod nazivom "Svaki dan je čudo".

Dvojica otočnih avanturista nekoliko su puta ponovili temeljnu misao svoje ekspedicije - važnost definiranja cilja putovanja, a ne posve precizno i način njegove realizacije. Nije nemoguće da su svojim iskustvima i kod nekih od posjetitelja predavanja posijali sjeme nekih budućih avantura.

Na današnji dan.....

13/11/1943

Njemački okupatori u M. Lošinju strijeljali 30-ak partizana, aktivista i rodoljuba, među kojima su bili Mate Vidulić i Giovanni Del Conte

13/11/1943

U Cresu, njemački okupatori priveli vođe narodne vlasti, većina ih je potom ubijena ili odvedena u koncentracijske logore

13/11/1943

Ubijen Mario Martinolić (rođ. 1905. u M. Lošinju), antifašist, po njemu nazvana Osnovna škola