Otoci.net

Uto21052019

Zadnje dodano:21.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Priča o jedinstvenoj biciklističko-surferskoj avanturi

Priča o jedinstvenoj biciklističko-surferskoj avanturi

Nakon što su to prošli petak učinili u Cresu, ovaj će petak u Malom Lošinju putopisno multimedijalno predavanje o svojem putovanju "Ekspedicija 7 milja" održati Oscar Piljek i Ivan Saganić, mladići koji su od studenog 2016. do lipnja 2017. na biciklima prešli 12.750 km kroz osam zemalja.

I u Malom Lošinju je mjesto održavanja gradska knjižnica, a početak je u 18 sati. Uz predavanje bit će predstavljena i Piljekova knjiga "Svaki dan je čudo", a dogodine bi svjetlo dana trebao ugledati i film o putovanju, kao kombinacija dokumentarca i igranog filma.

Putovanje su počeli u Cresu, pa preko Slovenije i duž Italije krenuli preko Mediterana, prema Tunisu. Međutim, iz Tunisa su bili deportirani, nemajući rezervaciju hotela i dovoljno spremljene gotovine, granična ih je policija deportirala natrag u Italiju. Brodom su prešli u Barcelonu, a otamo brodom u Maroko. Nakon vožnje biciklima kroz Maroko, došli su u Tanger gdje su im se pridružili lošinjski prijatelji i ondje su se zadržali na surfanju. Uslijedio je povratak kući kroz Portugal (gdje im je u posjet došao Piljekov otac Predrag), pa Španjolsku rutom obrnutom od hodočasničkog "Camino de Santiago", dalje kroz Francusku, preko meteorološki vrlo zahtjevnih Alpa, pa Italijom i Slovenijom prema Cresu.

Uz jedinstvena iskustva istraživanja vlastitih granica, bilo je i konkretnih problema - Saganića je na nekoliko dana bol u koljenu onesposobila za bicikliranje, pa je propušteni dio put prešao vlakom. Također, svatko od njih imao je po dva ozbiljnija trovanja hranom, a u Maroku su im vlasti zaplijenile letjelicu s kamerom, laptop i dva hard-diska sa svim materijalima i sve bi to propalo da igrom slučaja nisu dan ranije sve presnimili na računala prijatelja koji su došli na zajedničko surfanje.

"Dok se ne makneš u nešto drugačije, ne možeš shvatiti kako su Cres i Lošinj mirno i sigurno mjesto za život i nikad mi se nisu sviđali kao poslije ovog putovanja", kaže Piljek, zaključujući: "Ukoliko individualac osjeti glas iznutra i odluči krenuti, ne bi trebao imati čvrsto definiran put, već samo cilj. Kruto osmišljen put, ako ne ide sve prema planu, dovodi do razočaranja i odustajanja, a do cilja se može doći i na druigačiji način."

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!