Otoci.net

Sri24042019

Zadnje dodano:23.04.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Svijet mašte mlade autorice u ogledu s legendom Hollywooda

Svijet mašte mlade autorice u ogledu s legendom Hollywooda

Dvostruki program u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju - gostovali su Natalija Boutana, srednjoškolka ali potpisnica već drugog romana, te Ilija Matić, urednik knjiga i filmski zaljubljenik.

U prvom dijelu predstavila se Natalija Boutana iz Velikog Trgovišća, učenica II. razreda gimnazije u Zaboku, koja je nedavno objavila svoj drugi roman "Granica snova", nakon što je lani debitirala "Pustolovinom života". Radnja romana smještena je u autoričin rodni kraj i odnose među mladima, ali sa znanstveno-fantastičnim odmakom. Uz mladu autoricu i urednika Iliju Matića, čitanjem ulomaka iz romana sudjelovale su i lošinjske srednjoškolke Karla Đurić i Katarina Toić. "Naše izdavačke kuće uglavnom se drže hitova i malo prilika daju našim mladim autorima", istaknuo je Matić.

Drugi dio bio je posvećen američkom filmskom glumcu Gregoryju Pecku (1916.-2003.), čija je karijera u fokusu publicističkog rada Ilije Matića. Ovaj Županjac, za kojim je i višegodišnji rad u izdavačkoj kući u Njemačkoj, predstavio je svoje knjige o ovom glumcu, "oskarovcu" iz tzv. zlatnog doba Hollywooda. Matićevo je izlaganje dopunjeno isječcima iz ranih Peckovih filmova, te izložbom filmskih plakata iz sustava distribucija raznih zemalja.

Na današnji dan.....

24/4/1910

U Cresu umro Celestin Fattuta, r. 1839., provincijal, poticatelj uvođenja hrvatskog jezika u bogoslužje

24/4/1960

Voda iz Vranskog jezera vodovodom stigla do Malog Lošinja