Otoci.net

Sri24042019

Zadnje dodano:23.04.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Dolaze Šimleša, Boutana i Matić, u fokusu i stari domaći autori

Dolaze Šimleša, Boutana i Matić, u fokusu i stari domaći autori

U program Mjesec hrvatske knjige i ove se godine uključila Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, sa svojim knjižničnim odjelima u Velom Lošinju, Nerezinama, Unijama i Ćunskom.

Održat će se promotivne aktivnosti, predstavljanja knjiga i književne večeri, te likovno-čitalačke radionice za najmlađe. Tako je do kraja listopada organizirano sudjelovanje u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pod motom "Do baštine na krilima mašte", a ovaj petak u 17 sati u knjižnici u Malom Lošinju bit će priređena likovna radionica za djecu posvećena glagoljici, povijesnom hrvatskom pismu na kojem su napisani najstariji hrvatski pisani spomenici na kvarnerskim otocima.

Sljedeći petak, 26. listopada, također u Malom Lošinju održat će se "pričaonica" i likovna radionica za djecu pod nazivom "Čitajmo i crtajmo priču". Na Dan knjižnice, 30. listopada novim će članovima biti omogućen besplatni upis u knjižnice u Malom Lošinju i Nerezinama, a dan ranije u Velom Lošinju, Unijama i Ćunskom.

Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj će 31. listopada održati dvostruki program; bit će predstavljen zbornik o trideset godina rada te organizacije, te pripovijest "Liepa Mare" koju je creski književnik Ante Tentor napisao 1881. godine. Dodajmo i da će ova dva naslova dan ranije biti predstavljena u Cresu.

Tijekom prve polovice studenog bit će omogućeno vraćanje predugo zadržanih knjiga u knjižnicu bez naplate zakasnine, a bit će organizirani i posjeti djece iz Dječjeg vrtića "Cvrčak" i prvog razreda OŠ Marija Martinolića knjižnici. Drugog studenog gostovat će mlada Natalija Boutana s knjigom "Granice snova", te Ilija Matić s knjigom o američkom filmskom glumcu Gregoryju Pecku. Sedmog studenog gostovat će Bruno Šimleša sa svojom novom knjigom "Istine i laži o ljubavi", a dva dana kasnije slijedi nova radionica za djecu - "Bajkaonica". Posljednja stavka programa je nastup glumaca lošinjskog Kazališta JAK, koji će 12. studenog održati večer posvećenu Josipu A. Kraljiću i Niku Pinčiću.

Na današnji dan.....

24/4/1910

U Cresu umro Celestin Fattuta, r. 1839., provincijal, poticatelj uvođenja hrvatskog jezika u bogoslužje

24/4/1960

Voda iz Vranskog jezera vodovodom stigla do Malog Lošinja