Otoci.net

Sri23012019

Zadnje dodano:22.01.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Autor realističnih portreta zainteresirao djecu i odrasle

Autor realističnih portreta zainteresirao djecu i odrasle

Nakon što je nedavno u galeriji "Fritzi" u Malom Lošinju otvorena izložba realističnih portreta "Prizivanje" Eugena Varzića, ovaj je umjetnik na istom mjestu održao i likovne radionice - jednu za djecu, drugu za odrasle.

Muzej je pohodilo osamnaestoro učenika petih i šestih razreda lošinjske osnovne škole, a Varzić je školarcima demonstrirao izradu crteža i slika. U dvosatnom programu, pokazao im je i kako pravilno nacrtati dijelove ljudskoga lica, a bilo je i mnogo pitanja za umjetnika.

Sljedeći dan na redu su bili odrasli - odazvalo se osmero građana, s većim ili manjim prethodnim slikarskim iskustvom, a koji su se na radionici zadržali tri i pol sata. "Radionica je usmjerila polaznike na stvaranje likovnog rada po predlošku, fotografiji, pomoću neizravnih i izravnih tehnika slikanja na štafelaju. Proces je započeo prijenosom kontura fotografije na platno, a zatim je uslijedila demonstracija kako izravno slikati kako bi se stvorio prvi sloj. Pokazano je miješanje boja kako bi se stvorili odnosi boja koji prikazuju prostor i volumen, stvarajući iluziju", kazala nam je muzejska kustosica Martinela Dragičević, koja je organizirala radionicu. Postoji mogućnost da će radionice poput ovih ponovo biti organizirane na istom mjestu i predstojeće jeseni.

Na današnji dan.....

23/1/1968

U Italiji umro dr. Bernardino Rizzi (r. 1891. u Cresu), franjevac i glazbenik