Karakaš: Ljudima koji ne čitaju fali jedna dimenzija

Olja Savičević Ivančević / foto: B. Purić
Olja Savičević Ivančević / foto: B. Purić
"Ljudima koji ne čitaju fali jedna dimenzija, a narod bez kulture osuđen je na propast", ustvrdio je Damir Karakaš na književnoj večeri "Autorske bure" održanoj u četvrtak u Cresu.

Osim Karakaša, gostovala je i Olja Savičević Ivančević - oboje u "kontingentu" od petnaestoro pisaca koji su "rasuti" sjevernim Jadranom u sklopu projekta Rijeke kao europske prijestolnice kulture 2020. godine - zadatak im je kroz jednomjesečne boravke u raznim mjestima prikupiti nadahnuće za kratke priče koje će tijekom ove godine biti objavljene na našem i engleskom jeziku.

"Napisala sam samo naslov; valjda čekam da mi se slegnu dojmovi. Nije lako biti pisac, ali koji put se osjećam blagoslovljeno", kazala je Savičević Ivančević, koja privodi kraju boravak u Filozićima. Čitala je ulomke iz svojih knjiga "Pjevač u noći" i "Adio kauboju", a iz njene knjige "Mamasafari" čitao je Karakaš. Sam Karakaš čitao je ulomke iz svojih "Sjećanja šume". Razgovor s piscima moderirala je Željka Horvat Čeč.

Creska je književna večer održana u baru "Plavica", dok će ona lošinjska - u petak - biti održana u Muzeju Apoksiomena s početkom u 19 sati, s tim da će gostovati Tea Tulić i Bekim Sejranović, koji proteklih dvadesetak dana borave na Lošinju, odnosno Susku.