Pet20042018

Zadnje dodano:20.04.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Potočnjak pedeset godina glume proslavio i na Lošinju

Potočnjak pedeset godina glume proslavio i na Lošinju

Posjet teatru pretpostavio je ostanku u toplim domovima relativno velik broj gledatelja na predstavi kojom je u Malom Lošinju otvoren festival "Zima u kazalištu".

Parter je bio popunjen gotovo u potpunosti, uz još desetak gledatelja na balkonu - a na pozornici je bio Žarko Potočnjak, odigravši predstavu "Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka". Glumac koji ovom predstavom slavi pedesetu godišnjicu nastupanja, već je od prvih trenutaka oraspoložio posjetitelje, odigravši ulogu kazališnog rekvizitera koji neočekivano, otkazivanjem predstave, dolazi u prvi plan.

Adaptacija je to predstave "Die Sternstunde des Josef Bieder" njemačkog autora Eberharda Streula, u kojoj je ulogu rekvizitera igrao Otto Schenk, a jesenas su je za hrvatsku publiku prilagodili Potočnjak i Pavo Marinković (nedavno aktualan nakon odgode prikazivanja njegovog filma "Ministarstvo ljubavi" na televiziji), uz gosta-redatelja iz Austrije, Mariusa Schienera.

"Zima u kazalištu", kako je na pozornici kinodvorane Vladimira Nazora najavio Svebor Bival uime organizatora, Rotary-kluba "Lošinj", nastavit će se 15. ožujka predstavom "Dežgracija" Siniše Brajčića u izvedbi glumaca HNK Varaždin, a krajem ožujka ili početkom travnja trebala bi biti odigrana "Čehontijada" zagrebačkog teatra "Lectirum", kojom je festival trebao započeti 1. veljače, no nije zbog bolesti glumice. Nakon pokrivanja troškova održavanja predstava, ostatak prihoda od ulaznica, te dobrovoljnog priloga, bit će doniran obitelji Glasnović za rehabilitaciju njihove teško ozlijeđene kćeri.

Na današnji dan.....

20/4/1674

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20/4/1945

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20/4/1979

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20/4/1982

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20/4/1983

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić