Uspio eksperiment, izrađena keramika poput one otprije više tisuća godina

Zrinka Ettinger Starčić i Romuald Zlatunić / foto: B. Purić
Zrinka Ettinger Starčić i Romuald Zlatunić / foto: B. Purić
Suradnja Lošinjskog muzeja i Arheološkog muzeja Istre ostvarena je otvaranjem izložbe "Izrada i pečenje keramike na neolitički način" Romualda Zlatunića.

Arheolog i viši kustos pulskoga muzeja vadio je prirodni sediment u uvali Vižula kraj Medulina, gdje su ranije pronađeni ulomci keramike iz starijeg neolitika (mlađeg kamenog doba) - predmeti stari možda i više od sedam tisuća godina. U suradnji s keramičarkom Marinom Orlić, napravljen je projekt eksperimentalne arheologije - rekonstruiran je postupak oblikovanja i pečenja posuda, s tim da su korišteni dostupni etnoarheološki i antropološki podaci o tradicionalnom lončarstvu, prvenstveno na području Istre, ali i široj okolici. Keramičke posude izrađivane su 2009., 2014. i 2015. godine, a na izložbi su predstavljeni uz izvorne neolitičke ulomke, kao i uz alate i pomagala kojima su izrađeni ukrasi na posudama, poput školjki i štapića. Sa zadovoljstvom je Zlatunić istaknuo da je prastarim metodama pečenja keramike postignut rezultat od 70 posto uspješnih radova.

O projektu je na otvaranju izložbe u galeriji "Fritzi" u Malom Lošinju iscrpno govorio autor Zlatunić, pozdravnu riječ dala je ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić, posjetitelji su mogli pogledati i popratni kratki dokumentarni film Kristijana Burlovića, a prisustvovala je i suradnica na postavu izložbe restauratorica Monika Petrović, ujedno i slikarica koja je već izlagala svoja platna u ovom prostoru. Izložba ostaje otvorena do 17. ožujka.