Otoci.net

Uto22012019

Zadnje dodano:22.01.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Lošinjska Noć muzeja u znaku sporta i mjerenja

Lošinjska Noć muzeja u znaku sporta i mjerenja

Sport u Muzeju Apoksiomena, a mjere i mjerni uređaji u Lošinjskom muzeju, bili su teme ovogodišnje, dobro posjećene Noći muzeja u Malom Lošinju.

Lošinjski je muzej odstupio od teme koju je za ovu godinu proglasilo Hrvatsko muzejsko društvo, odredivši za temu razne mjerne naprave i uređaje, pa su tako građani na "izložbu za jednu noć" donijeli satove, vage, kalendare, termometre, ravnala, kutomjere, ali i široj javnosti rjeđe vidljive svjetlometre i šahovske satove. Eksponate su za ovu prigodu ustupili Nikola Andrijčić, Lučano Nikolić, Ljubo Galjanić, Ivo Rušin, Arlen Abramić, udruga "Sv. Gaudencije" iz Osora, Srednja škola Ambroza Haračića, Dječji vrtić "Cvrčak", Zlatko Erdec, Elena Magašić, Lidija Kosmos, Silvano Holjevina, Korino Stuparić, Medea Desanti, Šahovski klub "Lošinj", Mladen Kezele, Ersilia Valentić, Ljerka Mužić, Maris Vajentić, Steno Vidulić, Rade Kuljanić i Antonela Kunda, a stručni tim Muzeja pridružio se panoima s pregledom mjerenja u povijesti umjetnosti.

U Muzeju Apoksiomena bili su izloženi trofeji lošinjskih sportaša i sportskih kolektiva, barka tipa pasara, jedrilica klase "optimist" i stari teniski reketi, a na panoima su izložene fotografije iz raznih sportova, uz popratne opise - središnje mjesto dobili su sportovi s dugom tradicijom na otoku, poput jedrenja i podvodnog ribolova. Izložba se pokazala kao dobra polazna točka za još detaljnije predstavljanje sportske baštine Lošinja u nekoj budućoj prigodi.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!