Sri19122018

Zadnje dodano:18.12.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Aukcijom fotografija prikupljeno 4900 kuna za akciju DND

Aukcijom fotografija prikupljeno 4900 kuna za akciju DND

Otvorena je fotografska izložba "Moj otok" na kojoj svoje radove izlaže petnaestoro članova Foto-kluba "Lošinj", a njihovi su radovi na aukciji prodani u dobrotvorne svrhe.

Bila je ovo deseta izložba "Fiat lux!" ("Neka bude svjetlost") koncipirana tako da članstvo kluba u jednoj godini obradi zadanu temu. Na cresko-lošinjskom arhipelagu, fotografi su odabrali motive prirodnih pejzaža, gradskih cjelina, igara svjetala u noći, svakodnevice i izabranih događaja, te dramatičnih vremenskih prilika.

Na svečanom otvaranju, Marijana Dlačić, kustosica Lošinjskog muzeja koji je već uobičajeno domaćin izložbe, osvrnula se na fotografiju Antonija Pavele nastalu na otoku Susku, našavši u njoj reference na stihove "Odlaska" Tina Ujevića. Uime Foto-kluba, Nadir Mavrović govorio je o fotografiji kao fenomenu današnjice, u kojoj svakodnevno nastaje toliko fotografija, koliko ni približno nije još prije dva-tri desetljeća, u čemu ključnu ulogu igra razvoj (fotografske) tehnologije. Još su govorile ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić.

Od 28 izloženih fotografija, njih 25 je prodano na aukciji, s cijenama od početnih sto kuna, pa do 610 kuna, za koliko je "Ovce na snijegu" Sandra Punceta kupila gradonačelnica Kučić. Licitaciju je vodio Ivan Brčić, a ukupno je inkasirano 4900 kuna - sve to ide u fond za ovogodišnju humanitarnu adventsku akciju Društva "Naša djeca". Prije no što novi vlasnici preuzmu fotografije, one će biti dostupne muzejskoj publici do 6. siječnja, a to uključuje i "timelapse" - niz fotografija stopljenih u film, koji je pripremio Ivan Jurić.

Na današnji dan.....

19/12/1914

U Rabu rođen Mario Fafangel, lošinjski jedriličar-olimpijac