Sub24032018

Zadnje dodano:24.03.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Glazbeni skokovi na proplanku

Glazbeni skokovi na proplanku

Na istom koncertu stoljetni napjevi cresko-lošinjskog otočja, bossa nova, američki jazz i sevdah. Naizgled nespojivo spojili su pjevačica Astrid Kuljanić i kontrabasist Mat Muntz na proplanku na Garmožju, imanju nedaleko od Punte Križa.

Pjevačica korijenima iz Stivana i Beleja, rođenjem i većim dijelom života Riječanka, a posljednjih godina stanovnica New Yorka, vratila se otoku u pratnji mladog američkog kontrabasista, koji se pokazao kao primjeren partner u noćašnjim glazbenim skokovima. Počelo je otočnom narodnom "Oj, vi mlade", s prijelazom u simpatični brazilski "Upa Neguinho", a nastavljeno glazbenim boravkom u američkom jazzu ispresijecanim povratcima u ova podneblja uz zafrkantsku "Va Opatije" Daniela Načinovića, himničnu "Mom zavičaju" Vjekoslava Kneževića, pa i "Što te nema" koju je prema tekstu Alekse Šantića afirmirala Jadranka Stojaković.

Kuljanić i Muntz program su završili uz "Divojčice rožice", pjesmom koju često izvode članovi nerezinskog folklora "Studenca", a u bisu i s "Kamo je fini ov dan" krčkog pjesnika Nikole Kraljića.

Domaćin koncerta bio je Robert Manchin, a riječ je o naknadno ubačenoj stavci programa ljetnog festivala "Soundscape".

Na današnji dan.....

24/3/1929

Rođen Vladimir Marković, istaknuti creski kulturno-prosvjetni radnik