Ned22042018

Zadnje dodano:21.04.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Romantična sudbina "Vesele udovice"

Romantična sudbina "Vesele udovice"

Čini se da kvarnerska bura baš voli Dane Josipa Kašmana, pa svake godine zapuše punom snagom baš u vrijeme održavanja ovog glazbenog festivala. No, ni ove godine nije uspjela poremetiti planove organizatora, pa je, unatoč jakoj buri, održan program druge večeri 12. dana Josipa Kašmana, pred gotovo dupkom punom dvoranom kina Vladimira Nazora, mahom Lošinjana uz ponešto gostiju.

Prošle godine započeta suradnja s "Operom b.b." nastavljena je i ove godine, te je ovaj putujući ansambl pred lošinjskom publikom izveo operetu Franza Lehara "Vesela udovica". Radnja smještena u pariški salon crnogorske ambasade, gdje diplomatski zbor pokušava sačuvati udovičine milijune u zemlji, pronalazeći joj prikladnog muža među zemljacima, istovremeno romantična i komična, ugodna je razonoda za ljetnu večer.

Opereta je koncentrirana oko glavne uloge koju je iznijela Lidija Horvat-Dunjko, renomirana sopranistica i docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu - široj javnosti poznata po nastupu na Euroviziji s grupom "Magazin". S mnogo više joie de vivre od partnera Ronalda Brausa u ulozi grofa Danila, prštala je energijom na pozornici, a u prekrasnoj pastoralnoj ariji "Viljina pjesma" doslovno je začarala publiku koja je ostala bez daha - te je sopranisticu iznenadila iznimno dugim pljeskom.

Na pozornici smo vidjeli i pariške "grizette" koje plešu kan-kan, kao i mušku verziju kan-kana, nešto manje atraktivnu. Pred gledalištem punim žena muška jadikovka o tome kako "Odjednom biti dobra i zla, samo žena, žena zna..." nekako baš i nije naišla na mnogo razumijevanja. Mnogo je bolje primljena arija o neuzvraćenoj ljubavi kojom se istaknuo mladi tenor Siniša Galović. "Opera b.b." svakoj klasičnoj predstavi voli dodati dašak suvremenosti, pa u sadržaj ubaci lokalne toponime, reference na suvremena zbivanja ili neki suvremeni song - ovaj put to je bio refren popularne pjesme Agramera, "Ruže crvene" koja je nemalo iznenadila publiku, ali i ponukala brojne gledatelje da zapjevaju uz nju.

Na kraju večeri, po običaju, u ime Pučkog otvorenog učilišta, Gordana Maja Antoninić zahvalila se lošinjskoj publici na odazivu i podršci koju pruža, te ispričala o nastojanjima da se popularizira ime Josipa Kašmana kroz formiranje nagrade za operna dostignuća s njegovim imenom, te kroz snimanje dokumentarno-igranog filma o životu i uspjehu Josipa Kašmana. Inicijativa polako nailazi na podršku sponzora i institucija, međutim entuzijazam postoji i nadamo se boljem napretku do iduće godine.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!