Umjetničko poigravanje s perspektivom

Umjetnička knjiga / foto: B. Purić
Umjetnička knjiga / foto: B. Purić
U glavnoj zgradi Lošinjskog muzeja, palači Fritzi, otvorena je izložba umjetnika Marka Tadića, koja će ostati otvorena sve do 7. studenog.

Izloženi su crteži na papiru i drvetu, kolaži, umjetnička knjiga, instalacija, a prikazane su i animacije, sve to iz pet ciklusa nastalih pretprošle i prošle godine.

"Iako se služi različitim strategijama, crtež je u velikoj mjeri dominantan i osnova umjetnikova rada. Tadić polazi od same definicije prostora kao mogućnosti položaja stvari, odnosno univerzalne mogućnosti njihova odnosa, izrađujući nizove, mogli bismo reći sutdija prostora. U tim se studijama pojavljuju mrlje, linije, geometrijska tijela, kreće od jednostavnih oblika pa sve do složenih arhitektonskih konstrukcija koje poput fragmenata različitih svjetova umjetnik koristi kako bi gradio svoje priče", zabilježila je kustosica Lošinjskog muzeja Barbara Živković u katalogu izložbe.

Tridesetšestogodišnji Tadić rođen je u Sisku, završio je tri godine studija filozofije i sociologije u Zagrebu, diplomirao je slikarstvo u Firenci, a sada živi i radi u Zagrebu.