Pogled u umjetnikovu dušu

Magrit Dittmann-Soldičić (u sredini) / foto: K. Glavočić
Magrit Dittmann-Soldičić (u sredini) / foto: K. Glavočić
U creskoj palači "Arsan" Otvorena je fotografska izložba "Na tragu duše violinista Velemira Dugine" autorice Magrit Dittmann-Soldičić.

Ova se fotografkinja, Njemica s adresom u Stivanu, za rad glazbenika Dugine preminulog 1987. godine, zainteresirala vidjevši fotografiju na njegovoj nadgrobnoj ploči.

"Na fotografiji, njegov je pogled bio toliko otvoren da mi se učinilo da mogu pogledati u njegovu dušu. Svoj mladi život završio je samoubojstvom, a u oproštajnom pismu tražio je da bude pokopan u Stivanu. Bio je to početak intenzivnog istraživanja, u kojem sam prikupila mnoge podatke, dojmove i doživljaje, putujući i srećući glazbenike koji su svirali s Velemirom, njegove prijatelje, rođake", kazala je Dittmann-Soldičić.

Dugina je rođen 1958. u Melbourneu, dijelom riječkog porijekla. Živio je u Rijeci i Trstu gdje je stekao glazbeno obrazovanje, a potom je svirao violinu u kazališnim orkestrima u Trstu i Veroni. Također je svirao u folk-sastavima, a skladao je i filmsku glazbu.

Uz fotografije Magrit Dittmann-Soldičić, izložene su i one iz arhiva Općine Trsta i iz albuma obitelji Dugina. Emitiran je dokumentarni film o Dugini, čiji je autor Andrea Comari. Govorili su još Jasminka Ćus-Rukonić, buduća v.d. ravnateljica Creskog muzeja koji ovih dana izlazi iz sastava Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj, zatim glazbenikov brat Vjeko Dugina i creski gradonačelnik Kristijan Jurjako. Na otvaranje izložbe došli su i članovi Foto-kluba "Lošinj".

Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja, svakim danom osim nedjelje i ponedjeljka.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić