U tvornici sardina - tvornica alternative

Godinama zapušten prostor Tvornice sardina
Godinama zapušten prostor Tvornice sardina
Prostor bivše Tvornice ribljih konzervi "Kvarner" Mali Lošinj, poznatije kao "tvornica sardina" na Rujnici, a koja je prestala s radom prije četrdesetak godina, postaje dom alternativne kulture.

"Oživljavajući prostor stare tvornice sardina, namjera nam je kreirati novu autonomnu zonu za nesmetano kreativno izražavanje: mjesto na kojemu će se pokretati kotačići izvaninstitucionalne kulture; gdje će se tiskati plakati i umjetničke knjige; gdje će gostovati strani umjetnici pritom surađujući s lokalnima; mjesto kulturno-umjetničke edukacije namijenjene mladima i entuzijastima, zonu tolerancije i suživota, otvorenu za sve s najraznolikijim interesima, stilovima i životnim odabirima", kazala je Dunja Janković, "motor" ove akcije.

Ponovno otvaranje ovog pogona, sada u novoj funkciji, bit će u subotu u 18 sati, a prvi događaj je radionica sitotiska koju će voditi međunarodna ekipa - Pakito Bolino, član francuskog kolektiva "Le Dernier Cri", te Johanna Marcade, pokretačica festivala "Novo doba" i "Fijuk grupe" iz Beograda. Ovom prilikom koncert će održati portugalska kantautorica Rita Braga.

"Hvala 'Kulturi Nova' i Gradu Malom Lošinju na sufinanciranju radionice sitotiska, Lošinjskoj plovidbi na pružanju prostora, radnicima brodogradilišta na pomoći, Osnovnoj školi na klupama i stolovima za rad, te mnogim drugim pojedincima, prijateljima i ljudima dobre volje na pomoći u opremanju prostora", ističe Dunja Janković.