Skulpture Valtera Černeke

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2013-00_izlozba-cerneka2013plakat.jpgU petak u 19 sati u malološinjskoj galeriji "Fritzi" otvara se izložba Valtera Černeke.

Mladi umjetnik trenutno završava Akademiju Likovnih Umjetnosti u Veneciji, smjer kiparstvo. Osim za kiparstvo, zanima se i za druge umjetničke medije pa tako, primjerice, sudjeluje u radu udruge "Laboratoriolibero43", u sklopu koje se između ostalog bavi proučavanjem i primjenom netoksičnih metoda u raznovrsnim tiskarskim tehnikama.

Njegovo eksperimentiranje i korištenje različitih umjetničkih medija posjetitelji mogu vidjeti i na izložbi u malološinjskoj galeriji gdje autor izlaže platno na kojemu je crtao katranom. Katranom aludira na suvremeno društvo koje svoje bogatstvo, odnosno cijeli vrijednosni sustav, zasniva na nafti, te mu suprotstavlja kamen. On ovdje ističe čistoću, bjelinu kamena nasuprot crnom i grubo nanesenom katranu.

Ovom izložbom, kao i dosadašnjim radom, Valter Černeka priziva tradiciju, danas u velikoj mjeri izgubljenu, a koja se očituje u skladnom suživotu čovjeka i njegove okoline.

Izložba se može razgledati do 7. prosinca, od utorka do petka od 10 do 13 i od 17 do 19 sati, te subotom od 10 do 13 sati.