Prodaja snova

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2013-00_izlozba-prodajasnova.jpgU utorak u 19 sati u malološinjskoj galeriji "Fritzy" otvara se gostujuća izložba Udruge "Livingstone" - Prodaja snova: suvremena hrvatska modna fotografija.

Na izložbi su zastupljeni fotografi i fotografkinje koji su proteklih deset godina gradili hrvatsku modnu scenu: Marko Grubišić, Bruna Kazinoti, Mare Milin, Mladen Šarić, Ivana Vučić i dvojac Decker&Kutić, te još neafirmirana fotografkinja Sanja Bistričić. Izložba je prvi put predstavljena na "Rovinj Photodays" u galeriji "Adris" u Rovinju i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Modna fotografija se pojavila u časopisima početkom XX. stoljeća s ciljem poticanja želje potrošača, no ubrzo je proširila područje svojeg djelovanja. Više nije samo promidžbeno sredstvo nego i manifest, poruka. Kreira ukuse, određuje što je lijepo i ružno, poželjno i nepoželjno, dobro i loše. Na nju je velik utjecaj izvršila popularna kultura, ali i drugi vidovi svakodnevnog života. Pomno osluškuje, prati, a zatim reinterpretira i šalje poruke u skladu s trendovskim raspoloženjem. Gledatelj treba primiti poruku i, po mogućnosti, prihvatiti ju kao istinitu. Oživjeti ponuđeni svijet mašte i prilagoditi ga realnosti.

Izložba se može razgledati do 2. studenog. Galerija "Fritzy" otvorena je od utorka do petka od 10 do 13 i od 18 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati (nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno; osim na dan Svih svetih).