Otoci.net

Pet17012020

Zadnje dodano:17.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Tko su oni?

Tko su oni?

Tko su ljudi sa slika, upravo izloženih u Lošinjskom muzeju, uglavnom nije poznato. Dvadesetak likova s akrila i ulja na platnu u galeriji "Fritzi" na otvaranju izložbe "Zaboravljena lica Lošinja" uzvraćalo je poglede posjetiteljima, ali do upoznavanja nije došlo.

Autorica umjetničkih reprodukcija starih portretnih fotografija iz fundusa Lošinjskog muzeja je Zrinka Budimlija, Zagrepčanka s adresom u Kölnu, akademska slikarica i redateljica. Muzejskoj je ustanovi pristupila s načelnim konceptom, ali u samom je Muzeju usmjerena na kolekciju portreta koju je ranije darovao povjesničar Julijano Sokolić, a sastoji se od pedesetak fotografija s kraja XIX. i početka XX. stoljeća, na kojima su osobe koje danas - po svoj prilici - više nema tko prepoznati. Na poleđini nekih od fotografija zabilježeno da su to izvjesni Budinići, Busanići, Velčići, a prema njihovom stilu i odjeći može se s više (mornari) ili manje sigurnosti nagađati koja je bila njihova uloga u društvu. Budimlija je probrala dvadesetak portreta i reprodukcije obogatila plavom bojom, koju tumači kao vodilju u svijet prošloga vremena - navodi Martinela Dragičević, kustosica Lošinjskog muzeja i suautorica postava izložbe.

Izložba će ostati otvorena do 7. prosinca, što je ujedno i poziv i izazov onim Lošinjanima, koji još negdje čuvaju fotografije otprije više od sto godina, da pokušaju odgonetnuti "zaboravljena lica Lošinja".

Na današnji dan.....

17/1/1855

Otvorena državna pomorska škola u M. Lošinju

17/1/1897

Utemeljena Hrvatska čitaonica u Ćunskom