Uto15102019

Zadnje dodano:14.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Iz vaših albuma Radnici brodogradilišta prve poratne zime

Radnici brodogradilišta prve poratne zime

Još jednom se fotografskim vremeplovom vraćamo u povijest škvera u Malom Lošinju - u burne četrdesete godine, točnije u siječanj 1946. godine, kada je načinjena fotografija na kojoj je osamnaest radnika brodogradilišta "Piccini".

Ovo brodogradilište nalazilo se blizu mosta na Privlaci, a tijekom godine nacionalizirano je i zajedno s ostalim lošinjskim brodogradilištima spojeno u novo, naziva "Lošinj". U praksi, ugašena su manja brodogradilišta na Škveriću i Sv. Martinu, a "Piccini" je spojeno s bivšim Martinolićevim brodogradilištem, koje se nalazilo na dijelu današnjeg škvera bližem centru grada.

Na vrhu slike, slijeva su Giacomo Francisković, Armando Magašić, Franko Dell'Antonio i Natale Volpato. Između gornjeg i srednjeg reda su Ivan-Nino Sarčić i Jure Pilepić, a u srednjem redu slijeva Gianni Vidulić, Bruno Martinolić, Pavao Šegota, Giovanni Vidulić iz Ćunskog, Josip Picinić Karlin, Dinko Picinić i Sergio Skopinić. Odmah ispod njih su Ivan F. Martinolić i Andrija Radoslović, a sasvim dolje Anton Lupić, Atilio Delize i Mario Krstačić.

Većina njih bili su nadničari ("kontradori"), a neki su bili i nadzornici. Gradili su i popravljali barke i brodove civilne namjene, ali i vojne, prisjeća se Volpato, jedini kojega i danas možemo sresti na lošinjskim ulicama. Objavljenu fotografiju pronašao je Adrijano Nikolić, istraživač otočne povijesti.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!