Otoci.net

Sri11122019

Zadnje dodano:11.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Iz vaših albuma Barka za ribolov, izlete, jedrenje i - bježanje

Barka za ribolov, izlete, jedrenje i - bježanje

Već 87 godina vodama ispred Martinšćice plovi "Sveti Roko", barka zanimljive prošlosti i aktivne sadašnjosti.

Davne 1927. godine u Medulinu, barku je napravio Josip Pasić, a tri godine kasnije stigla je u vlasništvo martišnjanske obitelji Kučić; njome su se prvenstveno za ribolov koristila braća Josip, Gaudent i Kuzma. Trenuci ribolova rijetko su se fotografirali, ali izleti jesu, pa je tada nastala i slika koju ovom zgodom objavljujemo - ostaje za pretpostaviti da su na fotografiji članovi obitelji i/ili prijatelji Kučićevih, za kratke plovidbe ovim gucom. Talijanska zastava na krmi otkriva pripadnost fotografije razdoblju između I. i II. svjetskog rata.

Iza barke, pogled na Martinšćicu - u prvom je planu nekadašnja destilerija eteričnih ulja Andrije Linardića.

Ratne posljedice i one poraća, u kojem se na nekadašnji način sve teže moglo financijski opstati, nagnala su brojne otočane da pokušaju pronaći sreću preko mora. Tako su trojica mladića iz sela 1956. godine, veslima i jedrima ovom barkom pobjegli u Italiju. Nedugo potom, "Sveti Roko" vraćen je u Martinšćicu - po ovu barku i još nekoliko drugih krenuo je veći brod.

Vitorio, sin Gaudenta s početka priče, sadašnji je korisnik barke, a posebno mjesto zauzimala je na nedavnoj smotri tradicijskih plovila Martinšćice. Nije ostalo na pokazivanju - na ovoj barci zajedrilo se i natjecateljski, na Martinskoj regati krajem kolovoza. Tada su nastale brojne fotografije koje će i same jednoga dana biti kuriozitet.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!