Pon27012020

Zadnje dodano:27.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Potonuli brod kraj Ilovika star je 2130 godina

Potonuli brod kraj Ilovika star je 2130 godina

Tijekom protekla dva tjedna obavljena su nova podvodna arheološka istraživanja na brodolomu kraj otoka Ilovika.

Naglasak je ove godine stavljen na kobilicu drvenog broda, te je analizom starosti drveta utvrđeno da je brod star 2130 godina. Analiza je napravljena u laboratoriju "Beta Analytic", a korištena je metoda analize AMS. Mogućnost pogreške u broju godina je trideset više ili manje. Dužina broda je, pretpostavlja se, 20-22 metra, a građen je tako da su daske oplate brodskog trupa spajane pomoću drvenih pločica i klinova, a sama oplata spajana je s rebrima putem drvenih klinova, dakle bez upotrebe metala.

Sudjelovalo je petnaestoro ronilaca, a arheološka istraživanja provodili su Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Lošinjski muzej u suradnji s kolegama iz Francuske - sa Sveučilišta u Marseilleu, iz Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) i Centra "Camille Jullian" (CCJ). Logističku su podršku pružili Zapovjedništvo specijalne policije RH - Ronilački centar, ronilački centar "Subseason" i Danijel Škoda s Ilovika. Projekt je financiran od Ministarstva kulture RH i Grada Malog Lošinja - osnivača Lošinjskog muzeja.

"Podvodna arheološka istraživanja na Iloviku u fokus stavljaju važnost podizanja svijesti o podvodnoj kulturnoj baštini, koju lokalna zajednica počinje doživljavati kao znanstvenu disciplinu koja nije sama sebi svrhom nego djeluje u službi i na korist toj zajednici", kazala nam je ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić, uz Igora Miholjeka iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Giuliju Boetto iz CNRS-a, nositeljica istraživanja. Istraživanja brodoloma kod Ilovika bit će nastavljena.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!