Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Francuska otocima vladala kratko, ali donijela velike promjene

Francuska otocima vladala kratko, ali donijela velike promjene

Šesnaesta knjiga u ediciji "Otočki ljetopis Cres-Lošinj", "Otoci Cres i Lošinj u doba francuske vlasti" autorice Giovanne Jerolimić predstavljena je na ljetnoj terasi Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju.

Dovršetkom ove knjige ukoričen je diplomski rad autorice na Filozofskom fakultetu u Puli, u kojemu se dotaknula teme koja nije toliko zastupljena u proučavanju otočne povijesti, a tiče se vremena od 1806. do 1813. godine, kada su otoci pripadali Francuskoj, nakon višestoljetne pripadnosti Veneciji i kratkog razdoblja austrijske uprave, koja će kasnije vratiti nadzor nad ovim otočjem. Iako je riječ o relativno kratkom razdoblju, na otocima su se tada dogodile društvene promjene i obavljeni su važni radovi koje bismo danas nazvali infrastrukturnima.

Giovanna Jerolimić je od 2012. do 2017. studirala, pa završila diplomski studij talijanskog jezika i povijesti, a odabrala je ovo razdoblje zato što ono dosad nije temeljitije istraživano, iako i sama dijelom ima korijene od Francuza Chalviena koji je prije više od dvjesto godina stigao na Lošinj s francuskom vojskom, a kada se ona povukla, ostao živjeti na otoku.

Doznavši za ovaj rad, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj Julijano Sokolić predložio je da bude objavljen u ediciji "Otočkog ljetopisa", a Jerolimić (25) je dosad najmlađa osoba koja je napisala jedan od tekstova ove edicije. Sokolić je ujedno vodio predstavljanje knjige, u kojemu su još osim autorice i njega sudjelovali i recenzenti knjige Josip Celić, Marko Jelenić, Slaven Bertoša te Antonela Kunda u glazbenim predasima. Završno je autorica uputila zahvale svojim najbližima koji su je podržali u radu, izdvojivši svoju srednjoškolsku profesoricu Lidiju Kosmos, koja je u njoj pobudila zanimanje za povijest.

Edicija "Otočki ljetopis Cres-Lošinj" pokrenuta je 1973. godine, a otada je objavljeno šesnaest knjiga, s tim da je ovime završila najdulja stanka između objave dviju knjiga - petnaesta, "Zavičajni kalendar", izašla je još 2008. godine.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka