Otoci.net

Sri11122019

Zadnje dodano:11.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Kako je destilerija iz Martinšćice ostvarila svjetski uspjeh

Kako je destilerija iz Martinšćice ostvarila svjetski uspjeh

Izložba "Miris pobjede" posvećena radu destilerije eteričnih ulja Andrije Linardića starijeg i mlađeg u Martinšćici, autorica Irene Dlaka i Inge Solis, otvorena je u palači Arsan, sjedištu Creskog muzeja.

Također je ovom prilikom predstavljena i dvojezična knjiga (hrvatski, engleski) o radu destilerije u kojoj su opisane povijesne okolnosti njenog pokretanja, s osvrtom na prilike u Martinšćici, poduzetnički duh, rad destilerije i život Linardićevih u vrtlogu povijesnih promjena, uspjesi na međunarodnom tržištu uključujući SAD te konačni prestanak rada destilerije nakon II. svjetskog rata. Plod dvogodišnjeg istraživanja dviju autorica izložba je sastavljena od panoa na kojima je opisana tema, originalnih bočica ulja, fotografija, diploma, medalja, filma o Linardićima nabavljenog od HRT-a i zračne snimke Martinšćice koju je napravio Sandro Tariba. Sa stropa prizemlja palače Arsan, koja je na otvaranju bila pretijesna da primi sve zainteresirane posjetitelje, vise stručci kuša (kadulje), jedne od biljaka na kojoj se, uz magriž (smilje) i lovor, zasnivao rad martišnjanske destilerije, smještene uz samu morsku obalu u središtu sela (u ovom je prostoru posljednjih pedesetak godina ugostiteljski objekt). Prigodno, proizveden je i parfem, što je dokaz da ova djelatnost u Martinšćici i dalje živi, u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Guerina i Irene Kučić.

Osim autorica, na otvaranju su pozdravne riječi uputili ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato i creski dogradonačelnik Marin Gregorović, a prisustvovala je i Sandra Fornasier, unuka Andrije Linardića mlađeg. Izložba će do 30. srpnja biti u Creskom muzeju, a od 2. kolovoza do 21. rujna u vijećnici u Nerezinama.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!