Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Na Brcu zvukovi iz raznih krajeva Europe

Na Brcu zvukovi iz raznih krajeva Europe

Glazbenici s cresko-lošinjskog otočja, susjedne Istre i Raba, te gosti iz Italije, Bugarske i Belgije nastupili su na drugoj večeri Festivala meha, održanoj u Orlecu, unatoč kišici koja je polako ali sigurno "škropila" izvođače i publiku.

U selu čiji je izgled ovoga proljeća narušen radovima na kanalizaciji, pa se umjesto asfaltom hoda i vozi "bijelom cestom", program na Brcu počeo je nastupima domaćih folklornih društava - orlečkog i nerezinskog, time i nastupima njihovih glazbenih predvodnika, svirača meha Ivana Mužića, Marija Mužića i Darija Kučića. Još su s ovih otoka tijekom večeri nastupili Dinko Zorović, Jordan Kučić i Toni Fučić, zatim Bruno Škarić s Raba, a iz Istre Noel Šuran (Lindar), Dario Marušić i Marino Kranjac (Koper), a iz daljega su došli bugarski "Kavadari" predvođeni Dragnim Dragnevom, "Bifolk" iz talijanske regije Lazio i "Griff Trio" iz Belgije.

Program je obogaćen dječjim recitacijama dijalektalnih pjesama, te "kantom" ovdašnjih pučkih pjevačica Margarete Petrinić i Antice Pinčić, što je postala tradicija ovog festivala na njegovoj orlečkoj večeri. Okupljene su, uime Grada i Županije, pozdravili Kristijan Jurjako i Marina Medarić. Već su pali dogovori za sljedeću godinu, kada će Nerezine i Orlec slaviti desetu godišnjicu festivala meha i srodnih glazbala.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka