Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Torta za Apoksiomenovu godišnjicu

Torta za Apoksiomenovu godišnjicu

Povodom dvadesete godišnjice vađenja kipa Apoksiomena iz podmorja kraj Velih Orjula, u Malom Lošinju priređena je mala proslava.

Ispred zgrade Muzeja Apoksiomena - palače "Kvarner", razrezana je torta s likom statue i njeni su dijelovi potom podijeljeni okupljenima. Nož za prvi rez torte bio je u rukama lošinjske gradonačelnice Ane Kučić, muzejske ravnateljice Zrinke Ettinger Starčić i direktora lošinjske turističke zajednice Dalibora Cvitkovića. Svojim se rukotvorinama na ovu temu u prizemlju muzejske zgrade predstavio Dječji vrtić "Cvrčak". Prisustvovali su i gosti, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako te Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića.

Za večer (20 sati) ostavljen je glazbeni program, nastup pijanista Danijela i Ljubomira Gašparovića.

Apoksiomena je 1996. godine pronašao belgijski turist René Wouters, a u proljeće 1999. godine je obavljeno njegovo vađenje iz mora, gdje je ležao, pretpostavlja se, dvije tisuće godina. Nakon opsežne restauracije dovršene 2006. godine i izlaganja u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i Francuskoj, od 30. travnja 2016. izložen je u Malom Lošinju.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka