Sub24082019

Zadnje dodano:24.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Palača Moise predana na korištenje

Palača Moise predana na korištenje

Prve studentske grupe novoobnovljena palača Moise u Cresu trebala bi primiti ove jeseni, nakon što je u petak održana primopredaja zgrade u staroj gradskoj jezgri, u neposrednoj blizini Creskog muzeja i bivše župne crkve sv. Sidra.

Ova je zgrada podignuta u ranom XVI. stoljeću i pripada krugu najvećih patricijskih gradskih palača iz doba renesanse u Hrvatskoj, a dok prije deset godina nisu počeli pripremni radovi na njenoj obnovi, zgrada "Biafra", kako su je nazivali mještani, bila je u derutnom stanju. Godine 2010. potpisan je sporazum o namjeni zgrade između Grada Cresa i Sveučilišta u Rijeci kojim je zaključeno da će u palači biti smješteni sveučilišni istraživački centar te centar za cjeloživotno učenje sa sadržajima kao što su učionice, uredi, knjižnica, spavaonica za studente, profesorski apartmani, ugostiteljski objekt i izložbeni prostor. Projekt uređenja interijera bio je prepravljan jer su tijekom radova otkrivene oslikane površine i vrijedni arhitektonski elementi, a velik je problem radnicima zadavala narušena statika građevine. Za prijenos građevinskog materijala korištena je visoka dizalica koja je dominirala pogledom na grad.

Ključeve palače simbolično je creskom gradonačelniku Kristijanu Jurjaku predala ministrica kulture RH dr. Nina Obuljen Koržinek, a on ih predao dalje, rektorici Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježani Prijić Samaržija.

Projekt obnove zgrade od 1700 "kvadrata", koja ima status zaštićenog kulturnog dobra, bio je "težak" 4,15 milijuna eura, pri čemu je 85 posto novca došlo iz programa EU, a 15 posto od Ministarstva kulture RH. Partneri očekuju nova radna mjesta, bolje obrazovanje za lokalno stanovništvo i doprinos "oživljavanju" Cresa izvan glavne turističke sezone.

Na današnji dan.....

24/8/1806

Utemeljena Općina Lošinj, u vrijeme francuske uprave, prvi načelnik Bernardo Capponi; od 1994. do 2006. ovaj dan se slavio kao Dan Grada Malog Lošinja

24/8/1883

U V. Lošinju rođen dr. Ivo Antončić, odvjetnik

24/8/1936

U Krasu (otok Krk) rođen akademik Petar Strčić, autor niza zapisa i organizator skupova o povijesti kvarnerskih otoka